Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.12.2008

Consiliul Ministerial al OSCE de la Helsinki şi-a încheiat lucrările

Consiliul Ministerial al OSCE de la Helsinki şi-a încheiat lucrările

Consiliul Ministerial al OSCE de la Helsinki şi-a încheiat lucrările, eşuând în adoptarea Declaraţiei Finale precum şi a Declaraţiei cu privire la Moldova. În discursul de încheiere, Viceprim-ministrul Andrei Stratan, de rând cu alte delegaţii, a exprimat dezamăgirea profundă cu privire la faptul că în pofida eforturilor consistente depuse de către Delegaţia Republicii Moldova şi majoritatea actorilor implicaţi, Organizaţia nu a reuşit al 6-lea an la rând să atingă consensul pe aceste documente importante. Din cauza poziţiei unui singur stat nu s-a reuşit convenirea asupra paşilor de urmat în vederea avansării substanţiale în procesul de soluţionare a problemei transnistrene. A fost menţionat că Republica Moldova rămâne determinată să soluţioneze conflictul transnistrean în baza respectului pentru suveranitatea, integritatea teritorială şi a frontierelor internaţional recunoscute ale ţării. Ministrul Afacerilor Externe a menţionat că o soluţie durabilă, finală şi comprehensivă a conflictului, care va defini statutul juridic special al regiunii transnistrene în componenţa Republicii Moldova, trebuie identificată în formatul de negocieri 5+2. Toţi actorii implicaţi, în special reprezentanţii Tiraspolului, au fost chemaţi să reia fără precondiţii negocierile în formatul 5+2.

De asemenea, toţi actorii relevanţi au fost chemaţi sa se angajeze activ în consultările privind transformarea operaţiunii curente de menţinere a păcii într-o misiune multinaţională cu mandat internaţional. În acelaşi context, a fost exprimat regretul cu privire la lipsa progresului în procesul de retragere a forţelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi reafirmată importanţa crucială a îndeplinirii în totalitate a angajamentelor asumate de către Federaţia Rusă în cadrul Summit-urilor OSCE. A fost reiterat faptul că retragerea necondiţionată şi în totalitate a forţelor militare ale Federaţiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova va crea premisele necesare pentru ratificarea de către Parlamentul Moldovei a Tratatului FACE Adaptat.

Totodată, 27 de state membre ale Alianţei Nord Atlantice au făcut o declaraţie prin care au reiterat poziţia privind condiţionalitatea ratificării Tratatului FACE Adaptat cu îndeplinirea în totalitate a angajamentelor reflectate în Actul Final al Tratatului FACE din 1999 şi anexele sale. Republica Moldova şi Ucraina s-au asociat la declaraţia statelor membre ale Alianţei Nord Atlantice, relatează Serviciul de presă al MAEIE.

 

cuvinte-cheie: OSCE

Comentarii (0)

 

Related news

Sus