Trimite e-mail | Printeaza
Externe
05.12.2008

A murit patriarhul Moscovei si Intregii Rusii Alexii II


Patriarhul a incetat din viata in dimineata zilei de vineri, 5 decembrie, 2008, la resedinta sa din Peredelkino, la varsta de 80 de ani, informeaza Newsru.com. Funeraliile ar putea avea loc la 7 decembrie 2008.

Potrivit presei ruse, patriarhul suferea de inima si a suportat mai multe atacuri de cord si un ictus foarte sever.

Noul patriarh ar putea fi ales de Soborul bisericii ruse, care urmeaza sa se intruneasca in cel mult sase luni se zile.


Alexei al II-lea s-a nascut la 23 februarie 1929, potrivit Wikipedia. Un apropiat al actualului premier rus Vladimir Putin, Alexei al II-lea a devenit seful cele mai mari biserici ortodoxe din lume in anul 1990. Beneficiind si de sprijinul Kremlin-ului, el a restabilit, practic, influenta Bisericii Ortodoxe in Rusia, dupa 70 de ani de ateism sovietic, comenteaza AFP.

De altfel, Alexei al II-lea era unul dintre cei mai respectati oameni din Rusia, in ciuda suspiciunilor legate de colaborarea sa cu KGB.

"Sunt bulversat, mi-e greu sa imi gasesc cuvintele. Aveam un imens respect pentru acest om", a declarat fostul presedinte rus Mihail Gorbaciov, citat de AFP.

Alexei al II-lea a cunoscut o perioada de raceala in relatiile cu Biserica Catolica si a refuzat chiar sa il primeasca pe Papa Ioan Paul al II-lea. Inceputul unei apropieri de Biserica Catolica s-a facut simtit abia dupa inscaunarea la Vatican a Papei Benedict al XVI-lea.

 

Sursa: Newsru.com, Hotnews.ro

cuvinte-cheie: patriarh | Alexii II

Comentarii (0)

 

Related news

Sus