Trimite e-mail | Printeaza
Social
04.12.2008

Primăria Chişinău se pronunţă pentru reconfirmarea tarifului existent la energia termică

În cadrul unei conferinţe de presă, edilul Chişinăului a declarat că Primăria municipiului Chişinău respinge şantajul Guvernului R. Moldova şi a Societăţii „Moldova-Gaz" în problema majorării tarifului. „Ne menţinem poziţia că tariful înaintat de SA „Termocom" este unul prea mare şi există suficiente dovezi că în acel proiect de tarif au fost incluse nejustificat cheltuieli de circa 200 mln. lei", a afirmat Dorin Chirtoacă, menţionând că Primăria Chişinău se pronunţă pentru menţinerea tarifului existent. În acest sens, potrivit primarului general, executivul municipal a pregătit şi a înaintat spre examinare un proiect de decizie privind reconfirmarea tarifului existent. „Vom solicita Consiliului municipal Chişinău să reconfirme tariful de 540 lei/GCal la energia termică, dar şi acordarea compensaţiilor nominative pentru încălzire. De asemenea, vom mai cere efectuarea unui audit la CET-1 şi CET-2, dar şi o analiză a activităţii financiare a SA „Termocom", a menţionat primarul Chirtoacă, specificând că actuala majoritate din CMC nu vrea să-şi asume rezolvarea problemei tarifului şi nu discută acest subiect în cadrul şedinţelor Consiliului municipal.

În aceeaşi ordine de idei, şeful administraţiei locale a Chişinăului a subliniat că limitarea livrării până la sistarea alimentării cu gaze natural ar pune în pericol securitatea termoenergetică a municipiului Chişinău, fapt care cade sub incidenţa legislaţiei penale.

Dorin Chirtoacă a mai informat că actualmente complexul energetic funcţionează conform parametrilor prevăzuţi de lege şi căldura e furnizată conform graficului de temperaturi. Potrivit primarului general, în municipiu nu există vreo limitare a volumelor gazelor naturale livrate şi întreg municipiul e conectat la agentul termic. „Aceasta înseamnă că oraşul a fost bine pregătit către începerea sezonului de încălzire", a specificat Chirtoacă, amintind că locuitorii achită în proporţie de 110% facturile pentru agentul termic, inclusiv datoriile istorice.

În context, primarul de Chişinău a solicitat Întreprinderilor „Moldova-Gaz", CET-1, CET-2 şi „Termocom" să furnizeze agent termic populaţiei municipiului conform parametrilor prevăzuţi de lege şi graficului de temperaturi. Totodată, Dorin Chirtoacă a cerut Societăţii „Moldova-Gaz" să înceteze orice tentativă de diminuare a livrării sau deconectării întreprinderilor producătoare de agent termic de la sursa de gaz natural, relateză Serviciul de presă al Consiliului municipal.

 

cuvinte-cheie: Moldova-Gaz | CET-1 | CET-2

Comentarii (0)

 

Related news

Sus