Trimite e-mail | Printeaza
Externe
04.12.2008

Occidentul a criticat Rusia la reuniunea OSCE de la Helsinki

Occidentul a criticat Rusia la reuniunea OSCE de la Helsinki

Tarile occidentale au plasat joi conflictul din Georgia, din luna august, si consecintele acestuia asupra securitatii europene in centrul reuniunii anuale a ministrilor de externe din OSCE, pe fondul crizei de incredere ruso-occidentale.

Fiecare dintre membrii acestui forum de 56 de tari a insistat asupra evenimentelor tumultoase pe care le-a cunoscut regiunea in acest an, dupa conflictul ruso-georgian, pe care Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) nu a putut sa il previna, in pofida prezentei sale pe teren, arata AFP.

Reuniunea, care se deruleaza sub presedintia finlandeza, la Helsinki, le-a dat inca o ocazie occidentalilor sa ceara Rusiei sa isi reduca sustinerea pentru regiunile separatiste Abhazia si Osetia de Sud.

Ei au insistat si ca Moscova sa puna din nou in aplicare Tratatul privind Fortele Conventionale din Europa (CFE), care limiteaza, de la sfarsitul Razboiului Rece, armamentul conventional dintre Atlantic si Urali.

"Uniunea Europeana nu este convinsa ca prezenta a mii de soldati si baze militare (in Osetia de Sud si Abhazia) contribuie" la stabilizarea regiunii, a declarat si seful diplomatiei franceze Bernard Kouchner, a carui tara asigura presedintia semestriala a Uniunii Europene.

Membrii OSCE au afirmat si ca vor sa invete de pe urma incapacitatii organizatiei de a preveni conflictul, in pofida prezentei observatorilor pe teren inca din anii '90. "Am vazut limitele sistemului nostru de prevenire a conflictelor", a recunoscut secretarul general al organizatiei, Marc Perrin de Brichambaut.

Diplomatii au dezbatut si o propunere rusa privind reorganizarea arhitecturii securitatii europene, dar au respins ideea unui summit in anul 2009 pe aceasta tema.

Sursa: Ziare.com

cuvinte-cheie: OSCE

Comentarii (0)

 

Related news

Sus