Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-12-04/intrevederi-bilaterale-cu-minishtrii-afacerilor-externe-ai-croatziei-irlandei-shi-spaniei-7579.html
Data: Dec 4, 2008 (16:35)

Întrevederi bilaterale cu miniştrii afacerilor externe ai Croaţiei, Irlandei şi Spaniei

Potrivit MAEIE, viceprim-ministrul Andrei Stratan, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, conduce delegaţia Republicii Moldova la lucrările celui de-al XVI-lea Consiliu de Miniştri al OSCE, care se desfăşoară în perioada 4-5 decembrie 2008 la Helsinki, Finlanda.

În cadrul reuniunii ministeriale vor avea loc dezbateri cu privire la sistemul actual de asigurare a securităţii pe continentul european. Şeful diplomaţiei moldoveneşti va prezenta obiectivele Republicii Moldova în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean şi a cooperării în diverse domenii cu OSCE.

La 4 decembrie, în contextul Consiliului Ministerial al OSCE care se desfăşoară la Helsinki, Viceprim-ministrul Andrei Stratan a avut întrevederi cu Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Croaţiei, dl Goran Jandrokovici, cu Ministrul Afacerilor Externe al Irlandei, dl Dick Roche şi cu Ministrul Afacerilor Externe al Spaniei, dl Miguel Angel Moratinos.

În cadrul întrevederilor, Viceprim-ministrul Andrei Stratan a subliniat interesul deosebit al Republicii Moldova pentru aprofundarea relaţiilor bilaterale cu Croaţia, Irlanda şi Spania, apreciind sprijinul acestor ţări în procesul de integrare europeană a Moldovei. Remarcând implicarea activă a Republicii Moldova în procesele de cooperare în Europa de Sud Est, Ministrul Andrei Stratan a accentuat premisele obiective pentru includerea procesului de integrare europeană a ţării noastre în pachetul de acţiuni prevăzut pentru statele Balcanilor Occidentali. De asemenea, şefii diplomaţiilor spaniolă, croată şi irlandeză au fost informaţi despre situaţia actuală în procesul de soluţionare a conflictului tarnsnistrean. În acest context, a fost subliniată disponibilitatea autorităţilor moldoveneşti de a soluţiona problema transnistreană în baza respectului pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării cu acordarea unui statut legal regiunii transnistrene în componenţa Republicii Moldova.

Ţinând cont de faptul că Spania va exercita Preşedinţia Uniunii Europene începând cu luna ianuarie 2010, cei doi miniştri au coordonat priorităţile cooperării moldo-comunitare şi modalităţile de interacţiune pe parcursul Preşedinţiei spaniole a Uniunii Europene