Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.12.2008

Filip Teodorescu: „Viitorul relaţiilor RM-UE se regăseşte în formula Parteneriatului Estic”

Ambasadorul României în Republica Moldova E.S. dl. Filip Teodorescu a accentuat că relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană au atins „etapa premergătoare obţinerii statutului de stat-candidat la Uniunea Europeană” în cadrul unei dezbateri cu tinerii lideri, organizată de către IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Fundaţia Friedrich Ebert, la 3 decembrie 2008. Lansarea Parteneriatului Estic a avut loc la Bruxelles tot la 3 decembrie, în cadrul unei videoconferinţe.

„Parteneriatul Estic comportă avantaje, fiind orientat spre viitor. Este un parteneriat ambiţios, care solicită  responsabilitate şi angajament din partea autorităţilor, astfel încât aspiraţiile europene exprimate de societate să fie împlinite.” , a accentuat E.S. dl. Filip Teodorescu. Ambasadorul a precizat totodată că formatul de colaborare cu UE, numit Parteneriat Estic, nu oferă în mod expres perspectiva de aderare, ci este o etapă de tranziţie la o nouă generaţie de acorduri de asociere: „Asta nu înseamnă că Parteneriatul Estic e o soluţie de compromis, care ar trebui să genereze stări de frustrare. E foarte important la nivel societal ca lucrurile să fie interpretate corect.”

Creşterea finanţării din partea UE, posibilitatea de a crea spaţii de liber schimb comercial, de a parafa acorduri de facilitare a călătoriilor demonstrează că UE este interesată de colaborarea cu RM: „Ceea ce nu avem, la momentul de faţă, este unanimitatea statelor-membre în ceea ce priveşte extinderea spre Est. Ceea ce e important e că România, alături de alte state care au aderat recent, e un avocat al Republicii Moldova. Frontiera europeană nu ar trebui oprită pe Prut.”, este de părere Ambasadorul României în RM E.S. dl. Filip Teodorescu.

„Uniunea Europeană nu acordă rabaturi la capitolul respectării drepturilor omului.”, a subliniat diplomatul. Ceea ce are de făcut Republica Moldova este implementarea efectivă a legilor. „Am senzaţia că lipseşte înţelegerea a ceea ce înseamnă transpunerea în practică a implementării legilor. Asta presupune un proces complex: realizarea normelor de aplicare, crearea instituţiilor responsabile, garantarea capacităţii administrative, elaborarea unui program de implementare şi, ulterior, auditul acestui proces.”, a explicat tinerilor lideri Ambasadorul României în Republica Moldova E.S. Filip Teodorescu.

cuvinte-cheie: Romania | ambasador | Teodorescu | IDIS "Viitorul"

Comentarii (0)

 

Related news

Sus