Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.12.2008

A fost prezentat proiectul Programului de stat de sustinere a dezvoltarii IMM pentru anii 2009-2011

Ministerul Economiei si Comertului de comun cu Programul BAS (Business Advisory Services) finantat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) organizeaza miercuri, 3 noiembrie masa rotunda cu tematica „Dezvoltarea strategica a sectorului IMM pe termin mediu - realizari si obiective de dezvoltare" la care va fi prezentat proiectul Programului de stat de sustinere a dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii pentru anii 2009-2011.

Potrivit MEC, scopul mesei rotunde este de a pune in dezbateri proiectul Programului propus intru perfectionarea acestuia. La masa rotunda participa reprezentantii asociatiilor de business si a mediului de afaceri, reprezentantii organizatilor si proiectelor internationale, precum si reprezentantii administratiei publice centrale.

Asigurand continuitatea Strategiei de sustinere a dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii pentru anii 2006-2008 si durabilitatea rezultatelor obtinute in urma implementarii acesteia, Programul poate servi drept baza pentru elaborarea si implementarea planurilor de actiuni ale autoritatilor publice centrale si locale, si a proiectelor de asistenta tehnica ale partenerilor de proiect, destinate dezvoltarii sectorului.

Obiectivele de baza ale Programului este reglementari adecvate a sectorului, asigurarea accesului la instrumentele de finantare, majorarea capacitatilor de productie, acordarea serviciilor performante de consiliere si asistenta.

Conform Programului in anii 2009-2011 vor fi elaborate noi programe regionale pentru sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, optimizat sistemului de inspectii si control menit sa minimalizeze gradul de implicare a statului in activitatea intreprinderilor private, precum si implementarea metodelor de raportare electronica menit sa perfectioneze sistemul de colectare si prezentare a datelor statistice.

Intru ameliorarea mediului financiar pentru IMM-uri vor fi elaborate proiecte ce vor facilita accesul intreprinzatorilor la credite bancare pe termen lung cu rate ale dobanzii preferentiale si acordarea creditelor preferentiale cu garantia statului pentru afaceri generatoare de noi locuri de munca in sectorul intreprinderilor mici si mijlocii. Creditarea preferentiala va fi posibila datorita garantarii creditelor intreprinderilor mici si mijlocii prin intermediul Fondului Special de Garantare al Organizatiei pentru Dezvoltarea Sectorului Intreprinderilor Mici si Mijlocii. In acest sens este planificata crearea unei retele nationale de Fonduri de Garantare a creditelor pentru IMM. O deosebita atentie in program este acordata cointeresarii remitentilor in deschiderea afacerilor mici si mijlocii in tara.

Proiectul Programului de stat a fost elaborat in concordanta cu SND, Acordul de Parteneriat si Cooperare dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana si Planul de Actiuni Republica Moldova - Uniunea Europeana si determina directiile strategice de activitate a Guvernului in domeniu. Proiectul Programului de stat de sustinere a dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii pentru anii 2009-2011 va fi prezentat Guvernului Republicii Moldova pana la finele anului curent.

NOTA: Programul BAS (Business Advisory Services) finantat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) are drept scop asistenta intreprinderile mici si mijlocii in sporirea competitivitatii acestora prin co-finantarea serviciilor de consultanta locala, precum si dezvoltarea pietei serviciilor de consultanta si a gradului de competitivitate al companiilor locale de consultanta.

In Republica Moldova programul si-a inceput activitatea in anul 2005. Pana la 1 decembrie 2008 au fost finantate 138 proiecte ale agentilor economici din toata tara, dintre care 110 au fost deja finalizate.

 

 

cuvinte-cheie: Programul BAS

Comentarii (0)

 

Sus