Trimite e-mail | Printeaza
Social
02.12.2008

Ministerul Protecţiei Sociale Familiei şi Copilului

Cu prilejul Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi - 3 decembrie, în anul curent, din resursele Fondului republican de susţinere socială a populaţiei au fost alocate 12,2 mln de lei pentru acordarea ajutorului material pentru 76049 mii de persoane cu dizabilităţi din ţară. Totodată, Fondurile locale de susţinere socială a populaţiei, care activează în fiecare raion al republicii, au suplimentat această  sumă cu alte 2,2 mln lei.

Din păcate, nu toate autorităţile publice locale au fost solidari situaţiei persoanelor cu dizabilităţi şi nu au alocat surse proprii întru susţinerea acestei categorii de cetăţeni. Între acestea sunt raioanele Cahul, Cimişlia, Drochia, Edineţ, Floreşti, Leova, Rîşcani, Soroca, Şoldăneşti, Taraclia, Ungheni, UTA Găgăuzia şi municipiul Bălţi. Contribuţia celorlalte raioane a fost între 10 mii lei şi 318 mii lei.

Ajutorul material a fost acordat în baza deciziilor consiliilor de administrare ale fondurilor locale de susţinere socială a populaţiei, persoanelor cu dizabilităţi din rîndul celor mai defavorizate. Între acestea sunt persoane care deţin gradele de invaliditate I, II şi III, invalizi din copilărie, copii invalizi şi persoane imobilizate la pat.

Mărimea medie a unui ajutor a fost de 191 de lei. Totodată, trebuie de menţionat că mărimea ajutorului este diferită în fiecare raion. Cel mai puţin au primit locuitorii raionului Soroca, unde mărimea unui ajutor a fost de 50 de lei pentru persoanele care deţin gradul de invaliditate III, 80 lei - pentru invalizii cu gradul II şi 100 lei pentru gradul I de invaliditate. Cel mai mare cuantum al ajutorului social, de 500 lei a fost acordat în raionul Sîngerei.

În municipiul Chişinău de ajutor material, în mărime de 350 de lei, au beneficiat 500 invalizi de gr.I şi 750 de copii invalizi, precum şi 276 de persoane surdomute.

La 3 decembrie 2007, Fondul republican de susţinere socială a populaţiei a alocat către această zi 11 mln lei, ceea ce constituie cu 1 mln lei mai puţin decît în anul curent. Mărimea medie a unui ajutor a fost de 158 lei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (4)

 

Sus