Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.12.2008

Guvernul R.Moldova a semnat cu Comisia Europeană trei acorduri de finanţare în contextul Instrumentului de Parteneriat şi Vecinătate Europeană

Guvernul R.Moldova a semnat cu Comisia Europeană trei acorduri de finanţare în contextul Instrumentului de Parteneriat şi Vecinătate Europeană

Acordurile au fost semnate de către Zinaida Greceanîi, Prim-ministru al Republicii Moldova şi Marcus Cornaro, Director regional Europa, coasta de sud a Mării Mediterane, Orientul Mijlociu şi ţările politicii de vecinătate", Directoratul AIDCO al Comisiei Europene.

În contextul Facilităţilor de Investiţii în Vecinătate au fost semnate două acordori de Finanţare în mărime totală de 15 mil. Euro, dintre care 12 mil. Euro alocate pentru reabilitarea drumurilor în Moldova, iar 3 mil. Euro pentru co-finanţarea proiectului de reabilitare a Spitalului Clinic Republican, contribuţii la construcţia unui nou bloc chirurgical, reconstrucţia primului etaj în blocul central şi reabilitarea etajelor 14 şi 15. Este de menţionat că Moldova este prima ţară din politica de vecinătate a UE cu care se semnează acorduri de finanţare în cadrul acestui instrument. Din bugetul de 25 mil. Euro aprobat pentru anul de programare 2007 pentru ţările „blocului" de est, Moldovei i-a revenit 15 mil. Euro.

Al treilea Acord de Finanţare semnat va contribui la implementarea Programului operaţional comun Republica Moldova - România - Ucraina 2007-2013. Acest Program are un buget total de 137.4 mil. Euro pentru trei ţări pe parcursul celor 7 ani de programare, dintre care contribuţia UE este de aproximativ 126 mil. Euro. Fondurile sînt destinate autorităţilor publice locale, asociaţiilor obşteşti, universităţilor, instituţiilor de cercetare, etc., care urmează să contribuie la proiect cu o co-finanţare în mărime de 10%. Programul vizează sprijinirea de proiecte care favorizează dezvoltarea economică şi socială, protecţia mediului, pregătirea pentru situaţii de urgenţă, proiecte de investiţii în infrastructura de transport, energie, aprovizionarea cu apă potabilă, precum şi acţiuni ale comunităţilor locale care promovează schimburile educaţionale, culturale şi sportive, dezvoltarea societăţii civile, etc.

Totodată, programul stabileşte priorităţile şi măsurile eligibile, iar contractele de finanţare vor fi atribuite în urma unui concurs de selectare a celor mai bune proiecte în cadrul mai multor licitaţii de depunere a propunerilor de proiecte, relatează. Serviciul de presă al Guvernului.

 

cuvinte-cheie: parteneriat | Moldova | Comisia Europeana

Comentarii (0)

 

Related news

Sus