Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-12-02/comisia-europeana-a-adoptat-programul-de-cooperare-la-marea-neagra-7532.html
Data: Dec 2, 2008 (17:07)

Comisia Europeană a adoptat programul de cooperare la Marea Neagră

Comisia Europeană a adoptat Programul Operaţional Comun de Cooperare în bazinul Mării Negre 2007-2013, informează Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL), citat de Agerpres.

Prin decizia nr. 7406 din 27 noiembrie 2008, Comisia Europeană a adoptat Programul Operaţional Comun de Cooperare în bazinul Mării Negre 2007-2013. Acesta a fost elaborat în parteneriat de cele 10 state participante (România, Bulgaria, Grecia, Turcia, Rusia, Ucraina, Rep. Moldova, Armenia, Azerbaijan, Georgia).

În cadrul programelor, România, prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, îndeplineşte rolul de Autoritate Comună de Management. Lansarea oficială a programului este programată pentru primul trimestru al anului 2009.

Programul Operaţional Comun de Cooperare în bazinul Mării Negre 2007-2013 este finanţat de Uniunea Europeană prin Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat şi co-finanţat de statele participante în program. Instrumentul pentru Asistenţă de Pre-aderare (IPA) finanţează participarea Turciei la acest program, ca stat candidat care desfăşoară negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Bugetul total, comun pentru întregul program pentru perioada 2007-2013, este de 18,86 milioane de euro, din care 17,30 milioane euro contribuţia Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat (ENPI) iar 1,55 milioane euro provin din cofinanţarea naţională.

Alocarea fondurilor IPA pentru finanţarea participării Turciei la program este de un milion de euro pe an pentru perioada 2007 - 2009.

Unele dintre cele 10 state participă cu întreg teritoriul naţional (Armenia, Azerbaidjan, Republica Moldova şi Georgia), altele numai cu regiunile din vecinătatea bazinului (Bulgaria, Grecia, România, Rusia, Turcia şi Ucraina).

În vederea îndeplinirii obiectivul său cheie, anume "o dezvoltare economică şi socială durabilă mai puternică a regiunilor din bazinul Mării Negre", programul îşi propune să stimuleze cooperarea în regiune, în domenii diverse, precum: dezvoltarea economică şi socială, protecţia şi conservarea mediului şi promovarea activităţilor "people to people", prin crearea de parteneriate durabile între principalii actori care activează în zonele de graniţă.

Beneficiarii acestui program pot fi autorităţi locale şi regionale, camere de comerţ, unităţi de învăţământ, organisme cu responsabilităţi în domeniul protecţiei mediului, prevenirii şi gestionarii situaţiilor de urgenţă, ONG-uri etc.

Sursa: Adevarul