Trimite e-mail | Printeaza
Externe
01.12.2008

Barack Obama a desemnat-o pe Hillary Clinton in fruntea Departamentului de Stat

Barack Obama a desemnat-o pe Hillary Clinton in fruntea Departamentului de Stat

Presedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, a anuntat luni ca a desemnat-o pe Hillary Clinton in fruntea diplomatiei americane, anunta AFP.

Fosta rivala a presedintelui ales a declarat, imediat dupa anuntul facut de Obama, ca isi doreste sa restabileasca, din aceasta functie, statutul SUA de "forta pozitiva a schimbarii" la nivel mondial.

Barack Obama a confirmat pastrarea lui Robert Gates in fruntea Departamentului Apararii.

Robert Gates va avea misiunea de a "termina razboiul din Irak de o maniera responsabila" si de a transfera progresiv controlul guvernului de la Bagdad, a precizat Obama, intr-o conferinta de presa.

Este pentru prima oara cand un secretar de stat al Apararii este mentinut in functie odata cu schimbarea administratiei de la Casa Alba.

Fost director al CIA, in varsta de 65 de ani, i-a succedat in functie, in 2006, controversatului Donald Rumsfeld, si a avut ca principala sarcina punerea in practica a strategiei de a intari prezenta militara din Irak cu 30.000 de soldati, decisa de presedintele George W. Bush.

"Ne vom asigura, in egala masura, ca vom avea mijloacele si strategia necesare pentru a invinge Al-Qaeda si talibanii" in Afganistan, a spus viitorul presedinte al SUA.

"Afganistan este locul unde a inceput razboiul impotriva terorismului si trebuie sa fie locul unde se va sfarsi", a subliniat Obama.

Generalul (rez.) Jim Jones a fost numit in postul de consilier pe probleme de securitate nationala.

James Jones, in varsta de 64 de ani, fost comandant al fortelor NATO din Europa, a fost nominalizat, in urma cu un an, drept emisar special pentru securitate in Orientul Apropiat.

De asemenea, Janet Napolitano a fost desemnata secretar de stat la Departamentul de securitate interna.

Napolitano, in varsta de 51 de ani, este specializata in probleme de imigrare ilegala, experienta consolidata de faptul ca guverneaza, de sase ani, statul Arizona, vecin cu Mexicul.

Susan Rice, in varsta de 44 de ani, a fost aleasa drept ambasador al Statelor Unite la Natiunile Unite.

Susan Rice, o afro-americana fara nicio legatura de rudenie cu actualul secretar de stat Condoleezza Rice, il va inlocui in acest post pe Zalmay Khalilzad, un musulman sunnit in varsta de 55 de ani, de origine afgana.

In cursul campaniei electorale, Rice a fost unul dintre principalii consilieri ai lui Barack Obama in probleme de politica externa.

Eric Holder a fost numit in functia de procuror general.

Holder, in varsta de 57 de ani, va fi prima persoana de culoare care va ocupa aceasta demnitate, unde il va inlocui in functie pe Michael Mukasey.

Nascut la New York si absolvent al Universitatii Columbia (New York), Holder si-a construit, din pozitia de procuror, o solida reputatie in lupta impotriva coruptiei.

A fost procuror adjunct al lui Janet Reno, in adminsitratia Clinton, in perioada 1997 - 2000.

Sursa: HotNews

cuvinte-cheie: SUA | alegeri

Comentarii (0)

 

Related news

Sus