Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-11-28/ungaria-este-interesata-in-privatizarea-moldtelecom-ului-7501.html
Data: Nov 28, 2008 (22:23)

Ungaria este interesată în privatizarea „Moldtelecom”-ului

Prim-ministrul Ungariei Ferenc Gyurcsany, aflat la Chişinău, a exprimat interesul companiei maghiare de telecomunicaţii în eventuala privatizare a operatorului naţional de telefonie Moldtelecom şi s-a angajat să ofere sprijin în promovarea oportunităţilor de afaceri în Republica Moldova printre oamenii de afaceri maghiari, prin intermediul diverselor foruri.

Totodată, în cadrul întrevederii cu premierul moldovean Zinaida Greceanîi, Gyurcsany şi-a exprimat disponibilitatea de a semna un acord bilateral de colaborare economică şi un acord cadrul în domeniul asistenţei tehnice.

Zinaida Greceanîi a mulţumit pentru sprijinul acordat Republicii Moldova de Guvernul Ungar, printre care Centrul unic de vize care funcţionează la Chişinău în incinta Ambasadei Ungariei, asistenţa în funcţionarea misiunii Uniunii Europene la frontiera moldo-ucraineană, EUBAM, şi altele.

Părţile au apreciat relaţiile bilaterale drept excelente, subliniind în acest context necesitatea impulsionării schimburilor comerciale între cele două ţări, care se cifrează la 100 de mil. USD în 9 luni ale anului curent.

Domeniile de cooperare ar putea fi foarte vaste, a declarat Zinaida Greceanîi, de la agricultură, la tehnologii informaţionale. Companiile vor decide singure în ce să investească, iar Guvernele trebuie doar să creeze condiţii favorabile pentru extinderea afacerilor. Or, Republica Moldova este situată geografic între două mari pieţe de desfacere cu care are regimuri facilitare de comerţ, iar impozitul pentru profitul reinvestit este zero.

Privatizarea „Moldtelecom”-ului este o condiţie mai veche a FMI. Prima tentativă de privatizare a fost în 2002, când interesul faţă de procurarea “Moldtelecom” a fost manifestat de Reţeaua Oraşenească de Telefonie din Moscova (MGTS). Însă, în noiembrie 2002, Comisia guvernamentală pentru privatizarea "Moldtelecom"-ului a respins oferta financiara a MGTS, din cauza ofertei reduse a cumpărătorului.

Investitorul rus a propus doar 20 milioane dolari SUA pentru 51% din pachetul de acţiuni ale operatorului de telefonie fixă din Moldova.

Guvernul spera să obţină cel putin 60 mil. dolari SUA în urma acestei privatizări. Partea rusă a refuzat să majoreze oferta. La finele anului trecut, directorul general al SA “Moldtelecom”, Gheorghe Ursachi, estima că preţul întreprinderii ar trebui să constituie 1 mlrd. dolari SUA, deoarece operatorul are circa 1 mil. de abonaţi