Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.11.2008

NewsIn: Comănescu a vorbit despre "poluţie" la Chişinău, potrivit traducerii în limba moldovenească

NewsIn: Comănescu a vorbit despre

Discursul ministrului român de externe, rostit în limba engleză vineri, la summitul Iniţiativei Central Europene (ICE) găzduit de Chişinău, a pus numeroase dificultăţi traducătoarei pentru limba moldovească, astfel încât la un moment dat aceasta a tradus "poluţie" în loc de "poluare".

La summitul de la Chişinău al primilor-miniştri din ICE, organizaţie din care fac parte 18 ţări membre, au participat, cu excepţia gazdei, patru prim-miniştri. Majoritatea ţărilor au fost reprezentante la nivelul miniştrilor sau miniştrilor adjuncţi de externe, iar câteva state şi-au delegat chiar la reuniune ambasadorii acreditaţi pentru Republica Moldova.

România urmează să preia pentru anul 2009 preşedinţia organizaţiei de la Republica Moldova, dar cu toate acestea, premierul român, Călin Popescu-Tăriceanu, a declinat invitaţia de a participa la summit, motivându-şi absenţa prin importanţa participării la o dezbatere televizată la Bucureşti în seara zilei de vineri, care încheie campania electorală din România. Totuşi, în lista participanţilor distribuită presei el figura ca şef al delegaţiei române.

Lazăr Comănescu, cel care a condus delegaţia română la reuniune, a salutat în discursul său progresul pe care Republica Moldova l-a obţinut pe calea reformelor şi a apropierii de UE. "Republica Moldova trebuie să beneficieze de un nou acord cu UE similar celor oferite ţărilor din Balcani", a spus Lazăr Comănescu.

"Peste un an, când ne vom întâlni la Bucureşti pentru a marca 20 de ani de la înfiinţarea ICE, sunt convins că vom avea multe şi puternice argumente pentru a ne felicita pentru succesele ce le va fi obţinut organizaţia la acel moment", a declarat Lazăr Comănescu la Chişinău. Potrivit ministrului român de externe, ICE este un instrument eficient de stabilitate în sud-estul Europei şi de susţinere a ţărilor care nu sunt membre ale UE. "Ţările nemembre trebuie să beneficieze de mai multă susţinere din partea ţărilor membre pentru apropierea de UE", a subliniat Comănescu. 

Discursul ministrului român de externe, ţinut în engleză, a fost tradus în "limba moldovenească". Traducătoarea, pe lângă numeroasele dificultăţi de exprimare pe care era evident că le întâmpină, a tradus "poluţie" în loc de "poluare".
Organizatorii evenimentului păreau mai preocupaţi de a nu permite jurnaliştilor locali şi străini să-şi bea cafeaua în centrul de presă - unde erau prezenţi mulţi angajaţi din serviciul de pază, care urmăreau cu vigilenţă activitatea jurnaliştilor - decât de buna desfăşurare a evenimentului, de calitatea sunetului în singura boxă din sala de presă şi de asigurarea traducerii, care se auzea simultan pentru cele câteva limbi de lucru. 

Participanţii la summit au fost salutaţi în deschidere de preşedintele moldovean Vladimir Voronin. El a declarat că Republica Moldova acordă o importanţă majoră extinderii cooperării regionale, care constituie un mecanism eficient în avansarea pe calea integrării europene şi pentru apropierea de valorile şi standardele europene.
"Republica Moldova apreciază foarte înalt cooperarea în cadrul ICE şi depune eforturi pentru a dezvolta această organizaţie, astfel încât ea să devină un instrument regional important, care să contribuie la consolidarea cooperării şi stabilităţii în regiune şi la avansarea statelor membre pe calea integrării europene. ICE trebuie să-şi fortifice poziţia pe plan regional prin stabilirea unor contacte permanente de conlucrare cu aranjamente regionale din Europa de Sud-Est", a spus preşedintele Voronin, care a vorbit în limba moldovenească.

"Chişinăul contează foarte mult pe susţinerea viitoarei preşedinţii cehe a UE în susţinerea statelor membre ale ICE în procesul integrării lor europene, dar şi în avansarea procesului de pregătire pentru negocierea unui nou acord ambiţios cu UE, care să deschidă noi oportunităţi pentru realizarea obiectivului de integrare europeană al Republicii Moldova", a mai spus şeful statului gazdă în deschiderea reuniunii ICE.

Premierul moldovean Zinaida Greceanîi a declarat în discursul său - rostit tot în limba moldovenească - că priorităţile şi activităţile preşedinţiei Republicii Moldova la ICE au fost concentrate asupra "dezvoltării cooperării regionale, consolidării dialogului instituţional al ICE cu Uniunea Europeană, dezvoltării colaborării între instituţiile sectoriale ale statelor ICE, precum şi asupra unei serii de obiective legate de realizarea cu succes a procesului de repoziţionare a ICE şi consolidare a ICE ca for regional viabil şi eficient".

La finalul summitului, conferinţa de presă a premierului moldovean s-a transformat într-o simplă declaraţie de presă, iar jurnaliştii care doreau să pună întrebări ministrului român de externe au fost îndemnaţi de organizatori să se adreseze Ambasadei României. La conferinţa de presă susţinută joi de şeful diplomaţiei moldovene, Andrei Stratan, şi de secretarul general al Iniţiativei Central-Europene (ICE), Pietro Ercole Ago, jurnaliştii de la Chişinău au fost mai interesaţi şi au pus mai multe întrebări legate de relaţiile moldo-române şi de Nota verbală transmisă miercuri MAE roman decât de reuniunea propriu-zisă a miniştrilor de externe din statele ICE care s-a desfăşurat joi la Chişinău. 

Andrei Stratan a spus că MAEIE a declarat încă de săptămâna trecută că Chişinăul este foarte îngrijorat de oscilaţiile politice care au loc în ţara vecină, România, în perioada preelectorală şi nicidecum nu doreşte ca aceste evenimente politice care au loc în statul vecin să influenţeze negativ relaţiile bune care există în prezent între Republica Moldova şi România. El a explicat astfel motivele pentru care miercuri Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău a transmis Ministerului de Externe de la Bucureşti o Notă verbală prin care prin care avertiza autorităţile române să se abţină de la declaraţii provocatoare în zilele următoare.
Rezoluţia finală a summitului ICE desfăşurat vineri la Chişinău salută "progresele susţinute ale ţărilor din regiune pentru a se apropia de Uniunea Europeană". De asemenea, statele membre ICE au subliniat prin rezoluţia finală nevoia unei cooperări mai strânse între UE şi Republica Moldova prin semnarea unui acord îmbunătăţit şi mai ambiţios, ajustat la asipraţiile europene ale ţării. Participanţii au încurajat şi ţările din Balcanii de Vest să ia în considerare adoptarea unui regim de ridicare a vizelor pentru ţările din regiune.

Statele ICE au salutat, de asemenea, şi "pregătirea Parteneriatului Estic, pe care îl consideră un instrument important, alături de alte iniţiative precum Sinergia Mării Negre, pentru o cooperare politică şi economică mai apropiată între UE şi ţările din Caucaz şi Europa de Est", cât şi pentru susţinerea reformelor din regiune.
În plus, în rezoluţia finală a fost reiterată importanţa rolului ICE de a apropia statele non-UE din organizaţie de îndeplinirea aspiraţiilor lor europene.

Preşedinţia Republicii Moldova a fost apreciată ca fiind una "dinamică", mai ales prin organizarea a numeroase evenimente, iar statele membre şi-au prezentat susţinerea pentru viitoare preşedinţie română, cu care vor colabora pe deplin.

Sursa: NewsIn


  • Traducere discurs Comanescu.mp3

cuvinte-cheie: summit ICE

Comentarii (0)

 

Sus