Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.11.2008

Parlamentul Moldovei a ratificat Convenţia contra dopajului şi Protocolul adiţional la Convenţie

Convenţia contra fopajului a fost adoptată la Strasbourg la 16 noiembrie 1989. În prezent, toate ţările membre ale Consiliului Europei (cu excepţia Maltei şi a Republicii Moldova) şi alte patru ţări nemembre (Australia, Belorusia, Tunisia, Canada) au ratificat Convenţia contra dopajului.

Protocolul adiţional la Convenţia contra dopajului a fost adoptat la Varşovia la 12 septembrie 2002 şi semnat la 20 februarie 2008, la Strasbourg, dl Andrei Neguţa, Reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lîngă Consiliul Europei. Până la restabilirea deplină a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova,  prevederile Protocolului se aplică doar pe teritoriul controlat efectiv de autorităţile Republicii Moldova.

Protocolul are menirea de a eficientiza şi consolida aplicarea prevederilor Convenţiei contra dopajului. Protocolul susmenţionat stipulează în mod special recunoaşterea reciprocă a controalelor doping efectuate de organizaţiile sportive competente ale Statelor-părţi la Convenţia contra dopajului.

Convenţia contra dopajului are menirea de a garanta buna desfăşurarea a manifestărilor sportive, cât şi protecţia sănătăţii celor care participă la ele.

Prin ratificarea Convenţiei contra dopajului, Republica Moldova se angajează să sprijine organizaţiile sportive în finanţarea controalelor şi testelor antidoping, fie prin acordare de subvenţii sau subsidii directe, fie recunoscînd preţul de cost al acestor controale şi analize în stabilirea valorii globale a subvenţiilor sau subsidiilor ce urmează a fi alocate acestor organizaţii
Dat fiind faptul că înfiinţarea unui laborator de control doping este costisitoare şi numărul de sportivi de performanţă în Republica Moldova nu este mare, Moldoav va favoriza organizaţiilor sale sportive accesul la un astfel de laborator de pe teritoriul altei Părţi.

cuvinte-cheie: dopaj | conventie

Comentarii (0)

 

Related news

Sus