Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-11-27/la-chishinau-a-fost-parafat-acordul-privind-abolirea-regimului-de-vize-pentru-posesorii-pashapoartel-7498.html
Data: Nov 27, 2008 (23:23)

La Chişinău a fost parafat Acordul privind abolirea regimului de vize pentru posesorii paşapoartelor diplomatice şi de serviciu între Moldova şi Bosnia şi Herţegovina

 

Documentul a fost semnat joi, 27 noiembrie de căre miniştrii de Externe ai celor două ţări, Andrei Stratan şi Sven Alcalaj. Documentul urmează a fi semnat după care va intra în vigoare. Decizia de abolire a vizelor pentru deţinătorii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu va permite facilitarea circulaţiei diplomaţilor şi funcţionarilor moldoveni în Bosnia şi Heryegovina şi vice versa. 

În cadrul conferinţei de presă urmate după parafarea documentului Andrei Stratan a spus că a avut o întrevedere cu minstrul de externe din Bosnia şi Herzegovina, cu care a examinat oportunăţile de aprofundare a cooperării dintre cele două ţări, în special în domeniul economic. De asemenea, au fost abordate aspecte ce ţin de relaţiile ţărior în procesul de integrare europeană.

Andrei Stratan a declarat că domeniile economice prioritare de cooperare dintre cele două ţări vor fi cele stabilite în cadrul cooperării regionale a ICE: transportul, infrastructura, energetica.

Ministrul Sven Alcalaj a menţionat că pentru aprofundarea relaţiilor economice este necesară impulsionarea conlucrării camerelor de comerţ şi industrie din abemel ţări, astfel, încât să se producă o apropiere a comunităţilor de afaceri din Moldova şi Bosnia Herzegovina. Potrivit lui, în primul rând este nevoie de informarea businessmenilor din ambele ţări despre oportunităţile existente, pentru că mulţi dintre ei nu le cunosc. Ulterior, vor fi identificate domeniile de cooperare economică şi comercială mai profundă. Sven Alcalaj a menţionat că relaţiile politice dintre cele două ţări sunt excelente, acum rămâne ca şi cele economice să atingă acelaşi nivel.

Ministrul Sven Alcalaj a acceptat invitaţia omologului său moldovean Andrei Stratan de a  efectua o vizită oficială în Moldova în ianuarie 2009. Vizita va avea loc cu o zi înainte de reuniunea informală a minişrilor de externe ai ţărilor SEECP.