Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.11.2008

Chişinăul e îngrijorat de "oscilaţiile politice" de la Bucureşti

Chişinăul e îngrijorat de

Chişinăul este foarte îngrijorat de oscilaţiile politice care au loc în ţara vecină, România, în perioada electorală şi nu doreşte ca acestea influenţeze negativ bunele relaţii stabilite între Chişinău şi Bucureşti, a declarat joi ministrul moldovean de externe Andrei Stratan.

El a explicat astfel motivele pentru care miercuri Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău a transmis Ministerului de Externe de la Bucureşti o Notă verbală prin care prin care avertiza autorităţile române să se abţină de la declaraţii provocatoare în zilele următoare.

La conferinţa de presă comună a ministrului moldovean de externe Andrei Stratan şi a secretarului general al Iniţiativei Central-Europene (ICE), Pietro Ercole Ago, jurnaliştii de la Chişinău au fost mai interesaţi şi au pus mai multe întrebări legate de relaţiile moldo-române şi de Nota verbală transmisă miercuri MAE roman decât de reuniunea propriu-zisă a miniştrilor de externe din statele ICE care s-a desfăşurat joi la Chişinău. 

Andrei Stratan a spus că MAEIE a declarat încă săptămâna trecută că Chişinăul este foarte îngrijorat de oscilaţiile politice care au loc în ţara vecină, România, în perioada preelectorală şi nicidecum nu doreşte ca aceste evenimente politice care au loc în statul vecin să influenţeze negativ relaţiile bune care există în prezent între Republica Moldova şi România.

Săptămâna trecută, MAEIE a dat publicităţii o declaraţie prin care avertiza asupra desfăşurării campaniei electorale pentru alegerile în Parlamentul României pe teritoriul Republicii Moldova. "Este necesar ca toţi participanţii la evenimentele politice respective să se ghideze cu stricteţe după prevederile cadrului legislativ naţional al ţării unde ei se află", a mai declarat joi ministrul Stratan, la conferinţa de presă care a urmat reuniunii miniştrilor de externe ai ICE.

Întrebat de ce nu a participat la reuniunea miniştrilor de externe şeful diplomaţiei române, Lazăr Comănescu, aşa cum se anunţa anterior, Stratan a spus că "nu poate răspunde pentru colegul Comănescu", dar că "dumnealui va fi conducătorul delegaţiei române la summitul primilor-miniştri ai ICE" care va avea loc la Chişinău vineri.

Întrebat cum vede disensiunile moldo-române în ajunul summitului ICE de la Chişinău, secretarul general al organizaţiei, Pietro Ercole Ago, a declarat că nu crede că la mijloc este un impas dramatic al relaţiilor dintre Chişinău şi Bucureşti. "Întotdeauna în perioada competiţiilor electorale există anumite probleme, care însă nu generează consecinţe reale. Deci, în opinia mea, în acest caz nu este vorba despre o criză", a spus secretarul general al ICE, Pietro Ercole Ago.

Stratan a mai fost întrebat despre poziţia MAEIE în legătură cu recenta declaraţie commună a ambasadelor şi misiunilor diplomatice ale UE la Chişinău, în care diplomaţii europeni se arătau îngrijoraţi în legătură cu deteriorarea climatului democratic în Republica Moldova în prejma campaniei electorale din primăvara anului 2009. Stratan a evitat însă să răspundă la întrebare, spunând că poziţia Guvernului a fost făcută publică printr-un  comunicat al Ministerului Justiţiei.

Referindu-se la rezultatele reuniunii miniştrilor de externe ai ICE de joi, Andrei Stratan a declarat că bugetul fondului de cooperare al ICE pentru 2009 este cu 20% mai mare decât cel pentru anul în curs, ceea ce va permite finanţarea a şi mai multor proiecte. În acest an au fost aprobate spre finanţare în cadrul ICE 150 de proiecte din agricultură, infrastructură, transport. "Cele nouă state membre ale ICE care nu fac parte din UE şi cele nouă state member ale UE trebuie să găsească  puncte de tangenţă, să se susţină pentru a avea bune relaţii", a declarat ministrul moldovean de externe.

Secretarul general al ICE, Pietro Ercole Ago, şi-a exprimat speranţa că exemplul Republicii Moldova de bună organizarea a activităţii în cadrul ICE pe perioada deţinerii preşedinţiei organizaţiei va fi urmat de România, care va prelua această preşedinţie pentru anul 2009 în cadrul reuniunii primilor-miniştri ai organizaţiei ce va avea loc vineri la Chişinău.

La reuniunea de joi, din 18 state ICE, au participat şase miniştri de externe, plus cel moldovean, majoritatea delegaţiilor fiind reprezentate la nivel de miniştri adjuncţi, şefi de diviziuni din ministerele de externe sau chiar la nivelul ambasadorilor acreditaţi în Republica Moldova.

Sursa: NewsIn

cuvinte-cheie: verbala | nota | Moldova | Romania | MAE

Comentarii (0)

 

Related news

Sus