Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-11-26/moldova-ar-putea-adera-la-comunitatea-energetica-in-2009-7481.html
Data: Nov 26, 2008 (23:06)

Moldova ar putea adera la Comunitatea Energetică în 2009

“Prima reuniunea a confirmat că este posibil un progress rapid şi încheierea negocierilor cu Ucraina şi Moldova posibil în anul 2009”, a declarat comisarul european pentru energie Andris Piebalgs după prima rundă de negocieri desfăşurată la 25 şi 26 noiembrie la Viena cu reprezentanţii Ucrainei şi Moldovei în problema aderării la Tratatul Comunităţii Energetice.


Ucraina şi Moldova şi-au prezentat evaluările şi planurile de implementare a prevederilor Tratatului Comunităţii Energetice, corelate cu strategiile sale în domeniul energetic şi reformele planificate în sertorul energiei. În ambele cazuri, dicuţiile au fost foarte constructive şi nu au fost invocate impedimente majore pentru  continuarea negocierilor.

Ucraina, Moldova şi Turcia au depus cereri de aderare la Tratatul Comunităţii Energetice. Ca urmare a deciziei Consiliului ministerial al Comunităţii Energetice, la 15 iulie 2008, Consiliul Uniunii Europene a mandatat Comisia Europeană să poarte negocierii cu aceste ţări.
  
Cea de-a doua rundă a negocierilor cu Ucraina si Republica Moldova urmează să aibă loc în februarie 2009, la Bruxelles.