Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.11.2008

Cabinetul de miniştri a aprobat iniţierea negocierilor asupra proiectelor Acordurilor de finanţare dintre Moldova şi Comisia Europeană

Este vorba de co-finanţarea Proiectului „Evaluarea capacităţii şi modernizarea Spitalului Clinic Republican din Chişinău”, a Proiectul de reabilitare a drumurilor din Moldova şi a Programul operaţional comun Republica Moldova –România-Ucraina 2007-2013.

Primul proiect din cele menţionate prevede alocarea unui grant în sumă de 3 mln.euro, dintre care 2 mln euro sînt prevăzute pentru procurarea bunurilor şi serviciilor şi 1 mln de Euro va fi acordat sub formă de asistenţă tehnică. Obiectivul specific constă în realizarea fazei 1 şi 2 a modernizării Spitalului Clinic Republican şi transformarea acestuia într-un centru de sănătate modern.

Proiectul de reabilitare a  urmează să fie co-finanţat de către Fondul European de Investiţii în Vecinătate, care a fost creat pentru facilitarea atragerii investiţiilor în ţările politicii de vecinătate şi creşterea gradului de concesionalitate a împrumuturilor acordate de instituţiile financiare europene. Consiliul de Directori a FIV a aprobat un grant de 12 mil. Euro pentru co-finanţarea proiectului naţional de reabilitare a drumurilor din Moldova, care vor fi utilizaţi pentru implementarea fazei a 2-a a proiectului naţional. Segmentul de drum va fi determinat în urma finalizării consultărilor cu Banca Mondială asupra noii Strategii de Parteneriat. Costul total al proiectului constituie 22 mil. Euro.

Programul operaţional comun Republica Moldova – România-Ucraina 2007-2013 are un buget total de 137,4 mil. Euro pentru cei 7 ani ani de programare, dintre care contribuţia  UE prin Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat este de aproximativ 126 mil. Euro. Instituţiile din Republica Moldova vor participa la Program cu co-finanţare din surse proprii. Programul stabileşte  priorităţile şi măsurile eligibile, iar contractele de finanţare vor fi atribuite în urma unui concurs de selectare a celor mai bune proiecte în cadrul mai multor licitaţii de depunere a propunerilor de proiecte.

Acordul va  fi valabil pînă la data de 31 decembrie 2016.

cuvinte-cheie: finantare | negocieri

Comentarii (0)

 

Related news

Sus