Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.11.2008

Pînă la finele anului 2008, ANTA va oferi 3000 de autorizaţii de tranzitare pe teritoriul Ucrainei pentru transportul auto marfar

Potrivit MEC, pînă la finele anului 2008 Agenţia Naţională Transport Auto (ANTA) va oferi 3000 de autorizaţii de tranzitare pe teritoriul Ucrainei pentru transportul auto marfar. Informaţia în cauză a fost prezentată de către Directorul general  ANTA Vladimir Antosii la şedinţa de astăzi dedicată subiectului transportului auto marfar internaţional, prezidată de către Prim-viceprim-ministrul, ministrul Economiei şi comeţului, Igor Dodon.

Conform informaţiei prezentate de către Vladimir Antosii, doar în primul trimestru al anului 2008 au fost eliberate 17 mii de autorizaţii bilaterale şi de tranzitare a Ucrainei pentru transportatorii auto marfari din Republica Moldova. Pînă la finele anului curent agentii economici din domeniul transportului auto marfar vor beneficia de peste 40 mii de aturizaţii.

Antosii a mentionat ca pe parcurul anului curent semnificaticativ s-au majorat  autorizaţiile pentru transportul auto marfar oferite Republicii Moldova de către Federaţia Rusă, de la 150 de autorizaţii în 2007 la 760 de autorizaţii în 2008. 

Directorul ANTA a specificat ca pe parcursul anului curent au fost depistate unele lacune în evidenţa utilizării autorizaţiilor de către transportatorii auto marfari, motiv  din  care pentru anul 2009 va fi propus un nou mecanism de evidenţă.

Totodată, Directorul  ANTA a anuţat că transportatorii din Republica Moldova vor beneficia pe parcursul anului 2009 de 1075 de autorizaţii multilaterale CEMT destinate transportului auto marfar de categoria EURO 4 şi EURO 5. Autorizaţiile sunt oferite de către Forumul Internaţional a Transpotatorilor si permite  transportatarea auto a bunurilor pe teritoriul a peste 50 tari membre a Forumului. 

Conform datelor Biroului National de Statistica pe parcursul a noua luni 2008 volumul mărfurilor transportate cu mijloacele de transport auto au constituit 3,7 mln. tone şi s-a majorat faţă de ianuarie-septembrie 2007 cu 6,5%, totodată parcursul mărfurilor a crescut cu 15,1%.

 

cuvinte-cheie: ANTA

Comentarii (0)

 

Sus