Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.11.2008

Comisia Europeană va propune recunoaşterea "aspiraţiilor europene" ale statelor post-sovietice

Comisia Europeană va propune, la 3 decembrie curent, semnarea de către UE, în următorii ani, a acordurilor de asocierie cu şase state post-sovietice: Belarus, Georgia, Moldova, Ucraina, Armenia şi Azerbaidjanul şi de a „recunoaşte identitatea şi aspiraţia europeană a acestor ţări", scrie în ediţia de luni, publicaţia electronică Euobserver.

Acest fapt este menţionat în proiectul comunicatului Comisiei Europene către Parlamentul European şi Consiliul UE privind Parteneriatul Estic. Potrivit documentului, noile acorduri vor fi similare celor semnate cu Polonia şi Lituania în 2004, dar nu vor conţine promisiuni privind aderarea la UE.

În document se arată că Parteneriatul Estic va conţine un plan de măsuri, îndreptate spre un semnal clar şi durabil de solidaritate cu UE şi crearea avantajelor palpabile şi recunoscute de către cetăţenii ţărilor-partenere. Aceste măsuri trebuie să inclusă crearea unei zone de liber schimb, similară cu zona economică, existentă în prezent între UE şi Islanda, Norvegia şi Lichtenshtein. Pentru crearea unei astfel de zonă ţările vor trebui să implementeze aquis-ului comunitar.

Parteneriatul Estic va prevede introducerea regimului fără vize cu cele şase state în perspectivă îndelungată prin reducerea treptată a perioadei de eliberare a vizelor şi crearea centrelor comune pentru eliberarea vizelor.  

În ceea ce priveşte cooperarea în domeniul energetic, Comisia Europeană propune semnarea memorandumurilor de înţelegere, care vor contribui la asigurarea secutităţii energetice a UE, inclusiv va prevede „gestionarea şi deţinerea în comun a gazoductelor de către companiile ţărilor-furnizoare, de tranzit şi consumatoare".

Documentul notează că Armenia ar trebui să închidă Centrala atomo-electrică din Medzamorsk. Totodată, Comisia Europeană îşi exprimă îngrijorarea faţă de infrastructura energetică în zonele de conflict, menţionând, în special, privind gazoductul din Rusia spre Balcani, care trece pe teritoriul Transnistriei.

Totodată, în comunicatul CE se arată că în cadrul Parteneriatului Estic se prevede majorarea cheltuielilor UE pentru asistenţa ţărilor din Parteneriatul Estic de la 6 euro până la 12 euro pe cap de locuitor în anul 2013 şi de 20 euro pe cap de locuitor, până în anul 2020, comparativ cu 30 euro pe cap de locuitor acordate ţărilor din Balcani. Aceste majorări vor costa 2,1 miliarde de euro, pe lângă pierderile de 75 mil. euro în rezultatul anulării costurilor pentru viză.

În preambulul proiectuluid e comunicat al CE se arată că relaţiile cu Rusia trebuie să rămână prioritare în relaţiile UE cu ţările vecine. „Parteneriatul Estic ... urmează a fi privit drept complementar la relaţiile între UE şi Rusia, ce include dialogul cu vecinini noştri comuni", se arată în proiectul comunicatului CE.

Comunicatul urmează a fi prezentat şi adoptat la 3 decembrie curent, iar ulterior va fi examinat în cadrul şedinţei Consiliului European la 11-12 decembrie 2008. 

Comisia Europeană propune desfăşurarea Summitului Partaneriatului Estic în iunie 2009 pentru a lansa acest proiect. De asemenea, de propune desfăşurarea, o dată pe an,  în fiecare primăvară, a reuniunii miniştrilor de externe din UE şi ţările Parteneriatului Estic. Reuniunile miniştrilor de externe vor fi pregătite de către înalţii funcţionari" din UE şi Parteneriatul Estic (25+5(6), care se vor întruni în acest scop de două ori pe an.

 

cuvinte-cheie: Parteneriat Estic | liber schimb

Comentarii (0)

 

Related news

Sus