Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-11-25/asistentul-adjunct-al-secretarului-de-stat-american-este-dezamagit-de-situatzia-presei-din-moldova-7438.html
Data: Nov 25, 2008 (07:51)

Asistentul adjunct al secretarului de stat american este dezamăgit de situaţia presei din Moldova

„Sunt dezamăgită să aflu din nou despre provocări la adresa presei libere şi independente. Înţeleg că sunt îngrijorări legate de soarta PRO TV. Nu este bine pentru Moldova mai ales în ajunul alegerilor, pentru că oamenii au nevoie de o presă viabilă de la care să se informeze pentru a lua decizii în privinţa alegerilor. Şi dacă ei nu au acces la presa independentă, ei nu pot lua decizii informate”, a declarat Asistentul Adjunct al Secretarului de Stat al SUA pentru diplomaţie publică, biroul pentru Europa şi Eurasia Colleen Graffy.

Colleen Graffy se află înntr-o vizită de lucru în Moldova şi a avut mai multe întrevederi cu reprezentanţii mass media din ţară, inclusiv cu tinerii bloggeri. 
 
Într-un interviu acordat PRO TV Colleen Graffy a spus că autorităţile ar trebui să iamăsuri în această privinţă. „În primul rând, Audiovizualul trebuie să fie transparent în activitatea sa, iar în al doilea rând -  politicienii, Guvernul trebuie să se preocupe de alegeri şi dacă înving şi nu există presă liberă, atunci vor apărea multe întrebări dacă oamenii susţin înt-adevăr partidul sau politicianul respectiv”, a spus ea.

Totodată, în cadrul unui interviu pentru postului TV7 şi difuzat luni, 24 noiemrbie, în cadrul emisiunii „Arena”, oficialul american a opiniat că „o presă bună costă mult”. „Vreţi ca jurnaliştii să investigheze, să informeze societatea despre ce se întâmplă în societate. Mass media nu trebuie să fie ca o extindere a unei operaţiuni de business. Când presa se focusează asupra promovării unui politician, unui partid sau business, atunci ea nu face bine pentru societate”, a declarat Colleen Graffy.

Potrivit ei, „este foarte important ca banii ce vin din publicitate să nu fie legaţi de anumite cercuri de business sau cercuri politice”, deoarece „mass media îşii face banii din reclamă”.

„Atunci când piaţa de publicitate este concentrată numai în mâinile cuiva anumit atunci oamenii nu pot conta pe o presă foarte liberă pe o sursa de informaţie foarte independentă, a menţionat
Colleen Graffy.

De asemenea, în opinia oficialului american, este foarte important ca tineretul să se informeze prin intermediul internetului. „Am fost plăcut surprinsî să văd cât de bine este Moldova conectată la Internet. Faptul că internetul permite comunicarea liberă, dezbateri politice libere va contribuiîn calea Moldovei spre o democraţie liberă”, a mai spus Asistentul Adjunct al Secretarului de Stat al SUA pentru diplomaţie publică, biroul pentru Europa şi Eurasia Colleen Graffy.