Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-11-24/prin-parteneriatul-estic-putem-determina-ca-relatzia-dintre-ue-shi-moldova-sa-se-consolideze-sustzin-7431.html
Data: Nov 24, 2008 (09:27)

Prin Parteneriatul Estic putem determina ca relaţia dintre UE şi Moldova să se consolideze, susţine ambasadorul Suediei la Bucureşti

Ambasadorul Suediei la Bucureşti Mats Aberg a declarat că Republica Moldova nu poate fi inclusă în pachetul Balcanilor de Vest, aşa cum sugerează preşedintele Băsescu. „Tocmai din acest motiv am şi lansat Parteneriatul Estic. Echipa din MAE român pentru Republica Moldova este extraordinară şi au reuşit să instaleze un climat optim în relaţiile dintre România şi Republica Moldova. Suedia susţine integrarea Republicii Moldova şi ne bazăm pe România ca partener în acest sens. Prin Parteneriatul Estic putem determina ca relaţia dintre UE şi Republica Moldova să se consolideze, să liberalizăm pieţele şi să rezolvăm problema regimului de vize", a spus într-un interviu pentru agenţia NewsIn ambasadorul Suediei în România Mats Aberg, acreditat şi la Chişinău.

Potrivit lui Aberg, Suedia va insista asupra implementării procesului de cooperare regională Parteneriatul Estic. „România a ezitat în legătură cu acest proiect, pentru că a părut că acesta se suprapune cu Sinergia Mării Negre. Dar şi preşedintele Băsescu, şi ministrul de externe Lazăr Comănescu au părut să înţeleagă faptul că aceste două iniţiative sunt complementare. Noi susţinem Sinergia, iar Parteneriatul Estic ajută acest proiect. Noi aşa vedem lucrurile",  a explicat diplomatul suedez.
În acest context, preşedinţia sudeză a UE are în vedere organizarea la Bucureşi a unui seminar axat pe cooperare regională. "Avem un program pentru regiunea baltică şi sperăm că acesta va putea aduce beneficii şi cooperării în regiunea Mării Negre. Avem în plan un semniar sau conferinţă chiar aici, la Bucureşti, chiar pe această temă – cum putem să interrelaţionăm toate iniţiativele regionale pentru a obţine progrese reale şi avantaje concertate", a explicat Aberg.

De asemenea, Suedia, ţară care va prelua preşedinţia UE din a doua jumătate a anului viitor, va milita pentru extinderea UE. "Am susţinut procesul de extindere şi am sprijinit complet orice iniţiativă. România şi Suedia privesc exact în aceeaşi direcţie când vine vorba de extindere. Ne dorim foarte tare ca ideea de extindere să nu fie înăbuşită de criza financiară", a subliniat ambasadorul.

În privinţa conflcitului transnistrean, Aberg consideră că fomatul de negociere "cinci plus doi" este singurul prin care se poate progresa. El a evidenţiat însă o greşeală a acestui format. "Există o tendinţă de a căuta soluţii fără a lua în considerare partea transnistreană. Nu putem ajunge la o soluţie fără ei. Sunt deja de capul lor de 20 de ani aproape şi nu spun că e corect ce au făcut, dar şi-au dezvoltat o identitate. Acum trebuie să existe, pe lângă dialogul politic, şi o comunicare cu publicul general. Am trăit la Moscova pe timpuri grele şi ştiu cum e. Trebuie să existe un dialog constructiv. Oricum, până la alegerile de anul viitor nu se va mai realiza niciun progres",  a subliniat Mats Aberg. "Este evident că planul Kozak nu este viabil pentru rezolvarea problemei. Eu cred că trebuie mers pe ideea creşterii încrederii reciproce a partanerilor de discuţie. Aceasta este modalitatea prin care putem progresa şi a ne putem apropia de o soluţionare a conflictului îngheţat", a conchis ambasadorul.

Mats Aberg are o carieră de 39 de ani în diplomaţie şi a lucrat la Consiliul Europei, la OSCE, a pregătit tineri diplomaţi, a fost ambasador în Vietnam, consilier comercial la Moscova, însărcinat cu afaceri în Laos. La Bucureşti şi-a început mandatul din septembrie 2006.