Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
24.11.2008

Prim-ministrul Zinaida Greceanîi a convocat o şedinţă privind securitatea circulaţiei rutiere

Guvernul va reexamina  pînă la 1 decembrie Regulamentul Consiliului Naţional pentru Securitatea Circulaţiei Rutiere în vederea revizuirii componenţei consiliului, care va elabora măsuri de redresare a situaţiei în domeniul securităţii rutiere.

În cadrul consiliului va fi creat un grup de lucru, constituit din specialişti practici în domeniu, reprezentanţi ai cercurilor academice şi societăţii civile, care va identifica problemele existente în domeniul prevenirii situaţiilor accidentare, combaterii încălcărilor de circulaţie rutieră şi educaţiei conducătorilor auto şi a pietonilor.

Această dispoziţie a fost dată de către Prim-ministrul Zinaida Greceanîi, în cadrul şedinţei  privind Securitatea circulaţiei rutiere, organizată astăzi, cu participarea tuturor autorităţilor publice centrale.

Zinaida Greceanîi a menţionat că situaţia accidentară din ţară rămîne a fi îngrijorătoare. Potrivit informaţiei prezentate de Premier, doar în 10 luni ale anului curent pe drumurile ţării au fost înregistrate 2449 accidente rutiere, în care au decedat 393 de persoane, iar alte peste 3030 au fost traumatizate.

Prim-ministrul a subliniat că cea mai mare parte din accidente s-au produs din vina conducătorilor auto, care au admis încălcări grave a Regulamentului circulaţiei rutiere, în special depăşirea limitelor de viteză şi conducerea transportului sub influenţa alcoolului. Totodată fiecare al 7-le accident rutier s-a produs din vina pietonilor.

Premierul a subliniat că situaţia în acest domeniu este îngrijorătoare, ceea ce impune eficientizarea mecanismului existent de combatere a încălcărilor circulaţiei rutiere, mai ales ceea ce ţine de  conducerea vehiculelor în stare de ebrietate de către şoferi,  prin înăsprirea legislaţiei la acest capitol.

Printre măsurile care urmează să fie îndeplinite în cel mai scurt timp, Prim-ministrul a menţionat eficientizarea activităţii Poliţiei rutiere prin dotarea subdiviziunilor sale cu aparate de măsurare a concentraţiei de alcoolo în aerul expirat, revizuirea legislaţiei în vigoare care prevede sancţionarea acestor tipuri de încălcări, revizuirea procesului de instruire şi certificare a candidaţilor pentru  conducători auto, inclusiv crearea unui sistem informaţional automatizat de evidenţă a persoanelor care au urmat cursurile de instruire. 

Premierul a mai spus că responsabil de acest domeniu şi preşedinte al Consiliului Naţional pentru Securitatea Circulaţiei Rutiere  va fi numit viceprim-ministrul Valentin Mejinschi.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus