Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-11-24/moldovenii-sunt-binevenitzi-in-italia-in-conditziile-in-care-vor-respecta-legislatzia-italiana-7436.html
Data: Nov 24, 2008 (18:15)

Moldovenii sunt bineveniţi în Italia, în condiţiile în care vor respecta legislaţia italiană

„Deschiderea Ambasadei Italiei la Chişinău constituie un semn al interesului strategic al givernului italian faţă de consolidarea relaţiilor bilaterale cu Moldova, ce se referă la facilitarea circulaţiei libere a persoanelor şi a regimului de vize, la o politică de angajare în câmpul muncii pentru miile de cetăţeni moldoveni, ce lucrează legal în Italia",  a declarat, luni, ministrul italian de externe Franco Frattini, în cadrul inaugurării cancelariei diplomatice a ambasadei Italiei la Chişinău.

Potrivit ministrului italian de externe, Italia va încuraja o vecinătate puternică şi structurală a Moldovei cu Uniunea Europeană. „Suntem convinşi ca  şi Guvernul italian că Moldova are foarte multe afinităţi cu ţările din UE decât cu alte ţări din ţările Asiei sau Caucazului", a notat Franco Frattini.  Referindu-se la noul acord de cooperare avansată, pe care Moldova doreşte să-l negocieze cu UE, Frattini a spus că acesta va prevedea şi un pogram de investiţii suplimentare a Comisiei Europene în Moldova. Potrivit lui, sunt deja multe iniţiaitve în curs de desfăşurare ce ţin de regimul de libera circulaţie a persoanelor.

„Toate ţările care au mers spre UE au avut de parcurs o cale, ce prevede mai multe sacrificii, avansarea reformelor, lupta cu corupţia, criminalitatea şi au dezvoltat o econome de piaţă mai bună, nu perfectă, deoarce economia de piaţă perfectă poate să nu existe. Însă există nişte standarde, nişte criterii minime, ce ar trebui respectate.  Cred că este în interesul Moldovei de a parcurge această cale", a accentuat Frattini.

„Reformele pe care le cerem nu sunt reforme în interesele Bruxellului sau Romei, ci în interesele cetăţenilor Moldovei", a declarat diplomatul italian. El a pledat pentru instaurarea în Moldova a unei economii de piaţă, în care întreprinderile italiene să se simtă ca acasă.

Ministrul italian de externe a accentuat că Italia doreşte consolidarea prezenţei întreprinderilor italiene în Moldova. El a menţionat că există un interes de sporire a numărului întrepridnerilor cu capital italian în foarte multe sectoare, ca infrastructura, agricultura, transportul, servicii, ce vor constitui noi ocazii de a investi în Moldova. „Şi, evident, rolul Ambasadei noastre şi a  ambasadorului nostru este acela de a pune în contact autorităţile Moldovei cu întreprinderile italiene interesate", a spus Frattini. Totodată, diplomatul italian a pledat pentru instaurarea în Moldova a unei economii de piaţă, în care întreprinderile italiene s-ar simţi ca acasă.

De asemenea, Frattini a spus că fluxul de migranţi trebuie reglementat. Potrivit lui Frattini, Italia îşi doreşte ca moldovenii să vină pentru business, pentru a munci, pentru schimb de relaţii culturale, respectând cadrul legal. El a accentuat că, precum este în toate ţările democratice, toţi cei care respectă legea sunt bineveniţi. „Noi avem multe mii de cetăţeni moldoveni care lucrează în Italia, care contribuie la dezvoltarea eocnomiei ţării noastre şi care vor putea să rămână atâta timp cât vor dori", a declarat diplomatul italian. Totodată, Frattini a spus că Italia nu poate încuraja pe cei care se gândesc să vină în Italia încălcând legea. „Graţie muncii pe care o va efectua ambasada Italiei la Chişinău procedurile de deschidere a vizelor vor fi simplificate şi mai rapide cu o singură condiţie ca cei ce vin în Italia să aibă un loc de muncă sau o activitate legală. Ministrul italian a precizat că, pentru anul viitor, ambasada Italiei la Chişinău preconizează recepţionarea a 40 mii de cereri de vize din partea cetăţenilor moldoveni", a mai spus Frattini.
 
Precum a declarat vicepremierul, ministrul afacerilor Externe şi Integrării Europene al Moldovei, Andrei Stratan, deschiderea Ambasadei Italiei la Chişinău va impulsiona cooperarea economică dintre cele două ţări. Potrivit lui Stratan, investitorii italieni manifestă un interes sporit pentru a-şi consolida poziţiile sale economice şi comerciale în Moldova. Ministrul a menţionat că existenţa celor 370 de întreprinderi cu capital italian ce funcţionează în Moldova demonstrează interesul sporit al antreprenorilor italieni în Moldova. Precum a menţionat Stratan, Misiunea diplomatică italiană va presta şi servicii consulare. Potrivit estimărilor specialiştilor, capacitatea de procesare a vizelor de către Ambasada Italiei este 50 mii de vize anual.

De asemenea, vor fi prestate şi servicii de legalizare a documentelor, eliberate anterior cetăţenilor Moldovei.

Andrei Stratan a menţionat că, moldovenii vor putea solicita vize italiene, începând cu 2 ianuarie 2009, când ambasada îşi va începe activitatea propriu-zisă.

Ambasada Italiei la Chişinău este situtată în incinta centrului comercial SKYTOWER BUSINESS CENTRU, et 7, str. Vlaicu Pârcălab, 63.