Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.11.2008

Banca Naţională a Moldovei

Astăzi, la  Banca Naţională a Moldovei şi-a început lucrările masa rotundă la tema: "Regimul de supraveghere contra spălării banilor şi finanţării terorismului în sistemul bancar", organizată de Fondul Monetar Internaţional în colaborare cu BNM pentru perioada 24-26 noiembrie a.c. Participanţii la reuniune reprezintă aceste, precum şi  alte autorităţi financiare din  Guernsey, Ungaria,  România şi Italia.

La deschiderea evenimentului, Viceguvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei Emma Tăbîrţă şi Consilierul Departamentului Juridic şi Grupului Integritate Financiară ale FMI Giuseppe Lombardo au adresat asistenţei cuvinte de salut, în care s-au referit la importanţa şi obiectivele întrunirilor preconizate. În special, oficialii  au subliniat impactul acţiunilor de prevenire, la fel, de combatere a spălării banilor şi finanţării terorismilui asupra stabilităţii şi siguranţei sistemului bancar autohton. S-a remarcat, de asemenea, că intensificarea eforturilor  legate de neadmiterea circulaţiei prin sistemul bancar  a mijloacelor provenite  din activităţi ilegale constituie o necesitate imperativă  pentru edificarea unui cadru procesual în combaterea acestor fenomene nocive social-economice menţionate mai sus.

În continuare, raportori din diferite ţări au prezentat auditoriului practicile de supraveghere în domeniul anunţat, cu detalizarea caracteristicilor, provocărilor şi concluziilor aferente. Primul discurs în acest sens  a fost ţinut de reprezentantul Băncii Naţionale a Moldovei, directorul departamentului reglementare şi supraveghere bancară Radu Musteaţa.  Vorbitorul a abordat, în special, clasificarea riscurilor de spălare a banilor şi finanţării terorismului, cerinţele principale ale Băncii Naţionale a Moldovei privind elementele de bază ale  programelor interne  elaborate de către bănci în scopul respectiv. În context, s-a referit la politica şi procedurile privind identificarea clientului, situaţiile ce implică atenţia sporită a băncilor faţă de clienţi ş.a.

Expunerile participanţilor, concepute sub aspectul unor abordări particulare în ţările reprezentate, au trezit interes şi ca posibilitate generalizatoare de tratare a problematicii la tema mesei rotunde, vădind utilitate şi pentru alte ţări.

În aceeaşi ordine de idei, pe parcursul zilelor următoare, în cadrul reuniunii vor avea loc discuţii la un şir de subiecte specifice prevenirii spălării banilor şi finanţării terorismului în sistemul bancar, la fel, iniţiate în scopul definitivării unor experienţe şi soluţii concrete în cazuri de confruntare cu probleme situaţionale corespunzătoare.

                                                                           Centrul de presă al Băncii Naţionale a |Moldovei

    

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus