Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-11-23/securitatea-statelor-din-arealul-marii-negre-este-afectata-de-recentele-evenimente-din-georgia-notea-7428.html
Data: Nov 23, 2008 (20:13)

Securitatea statelor din arealul Mării Negre este afectată de recentele evenimente din Georgia, notează experţi din 8 state

„Trebuie să facem astfel încât UE să poată răspunde mai eficient la semnalele alarmante şi la provocările majore care se conturează azi în această regiune”, a declarat vineri, irectorul executiv al IDIS „Viitorul” Igor Munteanu, în cadrul unor dezbateri organizate de către Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în parteneriat cu Centrul pentru Studii Europene al Middle East Technical University (Ankara, Turcia) şi Fundaţia Friedrich-Ebert (Germania).

Igor Munteanu a accentuat că securitatea statelor din arealul Mării Negre este afectată de recentele evenimente: „În ultimii ani, am fost martorii manifestării unei noi paradigme care situa regiunea Mării Negre într-un context geopolitic, geostrategic şi economic mai larg, la confluenţa Europei, Eurasiei şi Orientului Mijlociu. În consonanţă cu transformările politice, Uniunea Europeană şi NATO erau mai aproape ca oricând, astfel extinzându-se arealul de democraţie, stabilitate şi prosperitate. Dar, recenta agresiune faţă de teritoriul georgian a reliefat cât de riscant este pentru comunitatea internaţională să ignore potenţialul malefic al aşa-ziselor conflicte îngheţate.”

Reprezentantul oficial al Fundaţiei Friedrich Ebert în Republica Moldova Dr. Ana Mihailov, la rândul ei, a subliniat repercusiunile războiului ruso-georgian asupra securităţii statelor riverane: „Evenimentele din Georgia au demonstrat că astăzi, mai mult decât oricând, este nevoie de eforturi conjugate ale statelor riverane pentru a asigura pacea şi stabilitatea în regiune. Actorii principali pe arena pe arena internaţională, precum Uniunea Europeană, NATO şi SUA au adoptat o poziţie foarte clară asupra acestei problematici şi au încercat să definească mecanisme pentru a asigura securitatea în această regiune. Totuşi, comunitatea internaţională trebuie să fie mai preocupată de conflictele din regiune, inclusiv cel transnistrean.” Ana Mihailov de la Fundaţia Friedrich Ebert este de părere că doar prin parteneriate regionale pot fi depăşite provocările în materie de securitate: „Statele din regiune trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru asigurarea păcii şi democraţiei, creşterii economice durabile, aplicând mecanisme instituţionale bine definite. Sperăm că Republica Moldova va reuşi astfel să se plaseze într-un context regional mai larg.”

„Este impresionant faptul că Republica Moldova este gazda acestei conferinţe. În primul rând, pentru Turcia, Republica Moldova este un vecin. Iată de ce acest eveniment reprezintă o oportunitate deosebită de a stabili contacte între cercetători. Securitatea din regiune depinde de interacţiunile dintre noi.”, a afirmat Dr. Burcu Gültekin Punsmann, cercetător al Centrului pentru Studiul Europene al Middle East Technical University (Ankara, Turcia).

Astfel, experţi pe probleme europene şi de securitate, formatori de opinie şi directori de programe a unor importante centre independente de analiză politică au evaluat contextul şi factorii de risc pentru stabilitatea şi securitatea statelor din bazinul Mării Negre, impactul invaziei Rusiei în Georgia şi acţiunile de răspuns ale Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice. Subiectele incluse în Agenda Conferinţei din 21 noiembrie au vizat dinamica instituţiilor existente în acest areal, evaluări ale unor conflicte „îngheţate” şi poziţia statelor implicate în proiectul de reconstrucţie a regiunii într-o zonă a păcii şi sinergiei euro-atlantice.


Experţi din 8 state s-au întrunit la Chişinău la 21 noiembrie 2008  pentru a pune în discuţie noul cadru de securitate în regiunea Mării Negre, de după războiul din Georgia, în cadrul unei conferinţe internaţionale, cu genericul „Regiunea Mării Negre: un câmp minat pentru securitatea ţărilor riverane ori o punte de cooperare?”. Evenimentul a fost organizat de către Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în parteneriat cu Centrul pentru Studii Europene al Middle East Technical University (Ankara, Turcia) şi Fundaţia Friedrich-Ebert (Germania).