Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.11.2008

Reuniunea Troicii COEST Uniunea Europeană – Republica Moldova

Potrivit MAEIE, la Bruxelles, 20 noiembrie a avut loc Reuniunea Troicii COEST Uniunea Europeană - Republica Moldova. Partea moldovenească a fost reprezentantă de Valeriu Ostalep, Viceministru al afacerilor externe şi integrării europene.

În cadrul Reuniunii au fost discutate evoluţiile în procesul de implementare a reformelor interne în ţara noastră în conformitate cu obiectivele şi priorităţile viitorului relaţiilor RM-UE. Astfel, Viceministrul Ostalep a informat partenerii europeni privind procesul de realizare a angajamentelor ţării noastre urmare a concluziilor Comitetului de Cooperare RM-UE din 3 octombrie curent. Comisia Europeană a informat că se definitivează proiectul mandatului de negocieri care urmează a fi prezentat statelor membre ale UE pentru examinare la începutul lunii decembrie 2008.

Cu referire la problematica transnistreană delegaţia europeană a reiterat angajamentul Uniunii Europene pentru acordarea asistenţei necesare Republicii Moldova în vederea implementării măsurilor de consolidare a încrederii între malurile Nistrului. Părţile au reconfirmat importanţa formatului 5+2, iar Comisia Europeană a salutat solicitarea Republicii Moldova de a extinde mandatul Misiunii EUBAM, subiect care urmează să fie abordat în cadrul Reuniunii Trilaterale RM-UE-Ucraina ce va avea loc la mijlocului lunii decembrie curent.

De asemenea, în cadrul reuniunii părţile au menţionat rezultatele Reuniunii Comitetului mixt pentru implementarea Acordului de facilitare a regimului de vize, confirmând necesitatea eficientizării procesului de eliberare a vizelor UE pentru cetăţenii moldoveni. Partea europeană a apreciat iniţiativa Republicii Moldova de consolidare a politicii de vize în conformitate cu standardele UE.

La finele reuniunii părţile au trasat obiectivele dialogului politic RM-UE în timpul Preşedinţiei Cehe a UE.

cuvinte-cheie: Reuniunea | Troicii | COEST

Comentarii (0)

 

Related news

Sus