Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.11.2008

Comentariu al Ministerului Reintegrarii

Ministerului Reintegrării a difuzat un comunicat, cu următorul conţinut:

"Ca răspuns la solicitările jurnaliştilor, Ministerul Reintegrarii informeaza ca pe parcursul acestei saptamini un grup de oficiali - reprezentanti ai Comisiei Uniunii Europene, in frunte cu Hugues Mingarelli, Vicedirector General pentru relatii externe al Comisiei Europene, au efectuat o vizita in Republica Moldova. Unul din scopurile principale ale vizitei l-a constituit discutarea perspectivelor procesului de reglementare a conflictului transnistrean.

In cadrul intrevederii cu Vasilii Sova, Ministru al Reintegrarii a fost efectuata o analiza detaliata a situatiei existente in procesul de reglementare transnistreana si de realizare a masurilor de intarire a increderii dintre cele doua maluri ale Nistrului.

Participantii au constatat existenta unei abordari si viziuni comune in vederea solutionarii problemelor respective si au convenit sa depuna  eforturi aditionale pentru realizarea unor proiecte concrete, ce au drept scop intarirea increderii si, respectiv, oferirea unui impuls pozitiv procesului de reglementare a conflictului transnistrean.

In cadrul convorbirii, a fost pusa in discutie necesitatea inlaturarii tuturor obstacolelor din calea circulatiei libere a persoanelor, bunurilor si serviciilor, vazut ca un pas important pentru crearea unei atmosfere de incredere in procesul de reglementare. De asemenea, au  fost discutate punctual rezultatele preliminare ale Programului initiat de Guvern privind reabilitarea socio-economica a localitatilor din Zona de Securitate (raioanele Dubasari, Causeni si Anenii Noi) si posibilitatea implementarii, cu suportul partenerilor europeni, a mai mult de 30 de proiecte in regiunea in cauza, cu o valoare totala de peste 2 milioane euro.

In afara de aceasta, interlocutorii au analizat necesitatea extinderii si activizarii monitorizarii efectuate de catre Misiunea OSCE din Moldova in Zona de Securitate, in scopul consolidarii stabilitatii si transparentei in Zona de Securitate si regiune.

La rindul sau, Hugues Mingarelli a reiterat disponibilitatea Comisiei Europene de a continua sa contribuie la procesul de intarire a increderii, vazut ca baza pentru apropierea pozitiilor dintre Chisinau si Tiraspol in diverse sfere, precum si pentru reluarea negocierilor politice privind statutul Transnistriei in cadrul formatului "5+2", cu respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova.

La intrevedere au mai participat Kalman Mizsei, Reprrezentantul Special al UE in Moldova, Hilde Hardemann, Sef de Unitate pentru Moldova, Belarus si Ucraina in cadrul Directoratului General pentru Relatii Externe al Comisiei Europene, Cesare de Montis, Seful Delegatiei Comisiei Europene in Moldova, precum si alti reprezentanti ai structurilor europene."

cuvinte-cheie: Ministerul | Reintegrării

Comentarii (0)

 

Related news

Sus