Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-11-20/regiunea-transnistreana-afectata-de-criza-mondiala-7389.html
Data: Nov 20, 2008 (23:10)

Regiunea transnistreană afectată de criza mondială

Din cauza crizei economico-financiară din prezent o parte din întreprinderile din regiunea transnistreană se confruntă cu dificultăţi, legate de faptul  scăderii ofertei la producţia fabricată şi evident şi a realizării ei. Astfel, în luna octombrie 2008, volumul exportului producţiei din regiunea transnistreană a constituit 56,7 mil. USD(cel mai mic indice lunar din anul curent) şi s-a micşorat cu 16%, faţă de volumul exportului din luna octombrie 2007.

Potrivit datelor Ministerului Reintegrării din Moldova, în luna respectivă, Uzina Metalurgică Moldovenească şi Combinatul de Ciment din Rîbniţa au exportat respectiv 40 mii tone de produse siderurgice şi 46 tone de ciment, ceea ce este cu mult mai puţin decât media lunară pe 9 luni ale anului curent (66 mii tone  metal şi 76 mii tone  ciment).  

Volumul exportului în 10 luni ale anului curent în comparaţie cu volumul exportului în perioada ianuarie–septembrie curent sa micşorat aproape la toate categoriile de mărfuri, în afară de energia electrică.  La acelaşi nivel a rămas exportul producţiei din industria uşoară, datorită volumului exportului efectuat în luna octombrie curent de către SA „Tirotex”  care a constituit 6,5 mil. USD, sau 11, 5% din volumul total al exportului în luna respectivă. Volumul exportului producţiei agricole în perioada ianuarie-octombrie 2008 a atins indicii respectivi ai perioadei similare a anului  2007.

Analiza exportului din regiunea transnistreană denotă faptul că, în repartizarea exportului după regiuni în perioada ianuarie-octombrie 2008 se observă ca şi în anul 2007 o orientare spre ţările CSI (49,9%) şi Uniunii Europene (35,9%).

Producţia din regiunea transnistreană a fost exportată în 9 ţări din CSI. Mai mult de 75% din producţia exportată în ţările CSI revine Federaţiei Ruse (mai mult de 41% din volumul total al exportului din regiune, locul doi îi revine Ucrainei cu 8%, cota celorlalte ţări este nesemnificativă.

În structura exportului din regiunea transnistreană în ţările CSI produsele siderurgice constituie - 64,4%, cimentul – 19,8% şi producţia din industria prelucrătoare de maşini şi electrotehnice – 10,5%, care în sumă alcătuiesc aproximativ – 95%. La celelalte categorii de mărfuri le revine – 5%.

În ţările CSI se exportă aproximativ 90% din volumul total al exportului producţiei din industria prelucrătore de maşini şi electrotehnice, 98,9% din exportul cimentului şi mai mult de jumătate (52,2%) din volumul exportului producţiei metalurgice.

În perioada de referinţă exportul producţiei din regiunea transnistreană sa efectuat în 25 ţări din Uniunea Europeană. Partenerii principali la care le revine partea esenţială a exportului din regiune sunt: România  - aproximativ 30% din volumul exportului în ţările Uniunii Europene, Italia – 13%, Polonia – 12%, Germania – 7%.   

În perioada ianuarie – octombrie curent în structura exportului din regiunea transnistreană în ţările Uniunii Europene produsele metalurgice constituie – 46,8%, producţia din industria uşoară – 35,8% şi energia electrică – 13,3%. Cota celorlalte  categorii de mărfuri  este de 4,1%.

În ţările Uniunii Europene se exportă aproape toată energia electrică (99,7%), 85,3% din volumul total al exportului producţiei din industria uşoară, şi aproximativ 27,2% al producţiei metalurgice.