Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-11-20/in-plina-criza-sua-aloca-moldovei-119-mil-usd-pentru-evaluarea-situatziei-drumurilor-shi-a-sistemelo-7377.html
Data: Nov 20, 2008 (21:06)

În plină criză, SUA alocă Moldovei 11,9 mil. USD pentru evaluarea situaţiei drumurilor şi a sistemelor de irigare

Joi, 20 noiembrie, la Chişinău a fost semnat Memorandumul de înţelegere, ce prevede lansarea fazei următoare a procesului Compact pentru Moldova: studii de fezabilitate pentru examinarea situaţiei drumurilor şi a sistemelor de irigare din Moldova. Pentru desfăşurarea studiilor SUA va aloca 11,9 mil. USD sub formă de grant. Documentul a fost semnat de către vicepreşedintele Corporaţiei SUA Millenium Challenge (MCC) pentru Dezvoltarea Programului Compact, John Hewko, şi premierul Republicii Moldova, Zinaida Greceanii.

Ambasadorul SUA în Moldova Asif Chaudhry a semnat ca martor al acestui angajament al Guvernului SUA de a reduce sărăcia în Moldova prin intermediul creşterii economice.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA la Chişinău, în discursul său Ambasadorul Chaudhry a spus că Memorandumul reprezintă o realizare semnificativă în dezvoltarea acordului privitor la Programul Compact pentru Moldova şi un semn al angajamentului Statelor Unite pentru parteneriatul său cu Moldova.

În discuţiile sale cu MCC, pentru a asigura ca orice proiecte vor duce la reducerea sărăciei pe termen lung,  Moldova a propus să utilizeze finanţarea Programului Compact pentru reabilitarea a aproape 600 de kilometri din reţeaua naţională de drumuri, inclusiv a două segmente de drum din regiunea transnistreană; reabilitarea multiplelor sisteme centralizate de irigare, alocarea de credite pentru fermieri pentru irigare la scară mică şi investiţii pentru perioada de după recoltare, precum şi activităţi corespunzătoare de instruire.

Înainte de semnarea Memorandumului de înţelegere, John Hewko şi premierul Greceanii au avut discuţii pentru a perfecţiona proiectele propuse pentru Programul Compact.  În Memorandumul de înţelegere se stipulează că Guvernul Moldovei şi MCC intenţionează să realizeze studii de fezabilitate, evaluări ale impactului de mediu şi alte examinări pentru a determina cum e mai bine să fie planificate şi realizate proiectele de reabilitare a drumurilor şi proiectele agricole.