Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-11-20/despre-sicrie-din-plastic-campania-electorala-shi-plantarea-stejarilor-7385.html
Data: Nov 20, 2008 (22:19)

Despre sicrie din plastic, campania electorala şi plantarea stejarilor

Mass media a fost bulversată joi de afirmaţiile liderului AMN Serafim Urecheanu, potrivit cărora preşedintele Vladimir Voronin ar fi dat indicaţii secrete Guvernului ca de la 1 ianuarie 2009 persoanele decedate în Moldova să fie înmormântate în sicrie de plastic sau în saci de polietilenă. Declaraţia a fost făcută în plenul Parlamentului.

Liderul AMN a prezentat deputaţilor şi presei o adresare confidenţială a preşedintelui Voronin către premierul Zinaida Grecianîi în care se menţionează că „trecerea economiei naţionale la relaţiile de piaţă a condiţionat necesitatea schimbării atitudinii faţă de folosirea resurselor naturale şi promovării unei dezvoltări economice şi sociale compatibile cu mediul înconjurător”.

„În ultimii ani, mortalitatea generală a populaţiei este în creştere şi din aceasta cauză în republică se produc cheltuieli majore pentru confecţionarea sicrielor din lemn. Luind în consideraţie că fondul forestier în ţară este limitat, precum şi în scopul păstrării spaţiilor forestiere şi îmbunătăţirea situaţiei ecologice, cer Guvernului Republicii Moldova să examineze situaţia creată şi să ia o hotărâre prin care să decidă că de la 1 ianuarie 2009 toate sicriele în ţară să fie confecţionate numai din masa plastică sau confecţionaţi saci speciali din polietilenă pentru necesităţile funerare”, se arată în documentul prezentat de Urechean.

Serafim Urechean a cerut premierului Zinaida Grecianîi să-i prezinte o informaţie în acest sens. Totodată, el a spus că ar dori să ştie dacă şeful statului a consultat biserica când a venit cu acest demers către Guvern.

În aceeaşi zi, au urmat reacţii din partea Preşedinţiei şi Guvernului, care au dezminţit existenţa unui asemenea document, învinuindu-l pe Urechean de uz de fals şi de.

Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova a menţionat că această declaraţie „mincinoasă, iresponsabilă şi blasfematoare este în măsură să jignească profund sentimentele multor cetăţeni ai Moldovei”. „În primul rând, chestiunile privind ritualul funerar nu ţin de competenţa şi împuternicirile şefului statului şi nu au fost niciodată obiect al atenţiei sale. O excepţie, se prea poate, constituie faptul că, în anii preşedinţiei lui Vladimir Voronin, în Republica Moldova răposaţii într-adevăr nu mai sunt îngropaţi în cearşafuri precum în anii 90, ci în conformitate cu obiceiurile Bisericii Ortodoxe.

În al doilea rînd, Serafim Urechean a demonstrat că, făcînd această declaraţie scandaloasă, încearcă să amintească de propria persoană fiind în stare să procedeze în cel mai josnic mod, inclusiv să falsifice acte, să calomnieze, să ofenseze sentimentele credincioşilor. Căderea totală a rating-ului partidului său, prăbuşirea absolută a încrederii din partea alegătorilor au subminat psihicul acestui politician într-o asemenea măsură, încît nu permit aprecierea declaraţiilor sale din punctul de vedere al bunului simţ”, se arată în declaraţia Serviciului de presă al preşedintelui Republicii Moldova.

La rândul său, Serviciul de presă al Guvernului a difuzat declaraţia premierului Zinaida Greceanîi în care se arată că, „doar o imaginaţie bolnavă poate produce astfel de aberaţii politice, pentru că o astfel de scrisoare, la care face referinţă domnul Serafim Urechean, nu există şi nici nu poate exista. Cu toate acestea, ne menţinem pe poziţia că orice luptă politică trebuie dusă pe principii ale corectitudinii şi elementarului bun-simţ”.

„Considerăm că organele competente ar trebui să se autosesizeze în acest caz flagrant de falsificare a unor documente prezentate drept oficiale şi de uz de fals”, se mai arată în declaraţie.

În aceeaşi zi serviciul de presă al Preşedinţiei a difuzat o informaţie privind participarea preşedintelui Voronin la „sădirea ultimului hectar de puieţi de stejar de pe o suprafaţă de 5 ha plantaţi, în acest an, pe teritoriul primăriei Zîmbreni, raionul Ialoveni”. „Astfel, numărul total de stejari plantaţi, pe parcursul acestei toamne, în diferite regiuni ale Republicii Moldova cu prilejul aniversării a 650 de ani a aniversării Statului Moldovenesc a atins cifra de un milion de copaci”, se arată în comunicatul citat.

De asemenea, şeful satului l-a decorat cu „Ordinul Republicii” pe directorul general al Agenţiei „Moldsilva” Anatolie Popuşoi, pentru rolul său „în dezvoltarea silviculturii, extinderea suprafeţelor de păduri şi sporirea eficienţei utilizării resurselor forestiere”.

Preşedintele a subliniat că după o diminuare şi o degradare continuă a resurselor forestiere în Moldova, acum şapte ani a fost reluată activitatea de înfiinţare a unor noi plantaţii forestiere, suprafaţa pădurilor noi fiind extinsă, în perioada anilor 2002-2008, cu 60 de mii de hectare. Vladimir Voronin a specificat că anual, în republică se plantează circa 8,5 mii de hectare de puieţi, menţionînd sarcina continuării şi în următorii ani a procesului de extindere a pădurilor.