Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.11.2008

Comisia Europeană lansează noi iniţiative de consolidare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului

Potrivit MAEIE, la 18 noiembrie curent, Andrei Stratan, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a avut o întrevedere cu Hugues Mingarelli, Vicedirector General al Directoratului General pentru Relaţii Externe al Comisiei Europene, la care au participat Hilde Hardeman, Şeful Unităţii Ucraina, Belarus şi Moldova, şi Kalman Mizsei, Reprezentant Special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova.

Subiectele principale ale discuţiei au vizat relaţiile ţării noastre cu UE şi implicarea Uniunii Europene în soluţionarea conflictului transnistrean. Cu referire la cooperarea moldo-comunitară, Hugues Mingarelli a apreciat înalt Concluziile privind Republica Moldova adoptate de Miniştrii de Externe ai statelor membre ale UE în cadrul reuniunii de la Luxemburg a Consiliului Afaceri Generale şi Relaţii Externe (CAGRE), care constituie o premisă serioasă pentru evoluţia calitativă a cadrului juridic al cooperării dintre Moldova şi UE. Oficialul european şi-a exprimat convingerea că mandatul de negociere a noului document va fi aprobat până la sfârşitul anului curent şi că acesta va fi unul ambiţios, depăşind cu mult nivelul Politicii de Vecinătate. În acelaşi context, părţile au făcut un schimb de opinii privind mesajul Parteneriatului Estic, care urmează a fi lansat oficial în primele zile ale lunii viitoare.

Hugues Mingarelli a subliniat că Uniunea Europeană îşi doreşte o participare mult mai eficientă şi mai activă în soluţionarea conflictului transnistrean şi a anunţat despre un set de măsuri cu caracter social-economic elaborate de către Comisia Europeană în vederea consolidării încrederii între ambele maluri ale Nistrului. El şi-a exprimat convingerea că populaţia din regiunea transnistreană va beneficia nemijlocit de pe urma implementării acestor proiecte, care au drept scop modernizarea societăţii şi diminuarea consecinţelor conflictului.

Andrei Stratan a adus mulţumiri Comisiei Europene pentru elaborarea măsurilor anunţate, care vin să completeze iniţiativele Preşedintelui Vladimir Voronin în acest sens şi care vor fi examinate cu atenţie de autorităţile moldoveneşti. Ministrul a subliniat caracterul consecvent al UE faţă de aprofundarea dialogului cu ţara noastră şi şi-a exprimat speranţa că această natură evolutivă îşi va găsi reflectare în noul document consolidat de cooperare moldo-comunitar. Susţinând decizia Bruxelles-ului de a se implica plenar în soluţionarea conflictului transnistrean, Andrei Stratan a subliniat că această hotărâre este dictată de însăşi logica evenimentelor, deoarece reglementarea conflictului este imposibilă fără participarea nemijlocită a UE.

 

cuvinte-cheie: Moldova

Comentarii (0)

 

Related news

Sus