Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.11.2008

Comisia Europeană a reiterat importanţa asigurării libertăţii de exprimare şi a transparenţei politice în Moldova

În cadurl întevederii cu premierul Zinaida Greceanîi, vice-directorulş general al  Directoratului general pentru Relaţii Externe, Hugues Mingarelli a subliniat importanţa asigurării libertăţii de exprimare şi a transparenţei politice, în special, în perioada preelectorală şi în cadrul desfăşurării alegerilor parlamentare care urmează să se producă în primăvara anului 2009.

Potrivit serviciului de presă al Guvernului Moldovei, Zinaida Greceanîi a reiterat că derularea unei campanii electorale transparente şi echitabile este şi în interesul Guvernului, care îşi propune să asigure în acest sens stabilitatea social-economică a ţării.

Totodată, membrii delegaţiei Comisiei Europene, conduse de Hugues Mingarelli au reiterat poziţia UE, aprobată acum o lună de către miniştrii de externe ai ţărilor membre, privind intenţia de aprofundare a relaţiilor cu Republica Moldova, Uniunea Europeană urmînd să susţină mai activ RM în procesul de integrare europeană. În acest sens, structurile europene se exprimă pentru aprobarea unui nou cadru legal pentru relaţiile UE-RM care va depăşi cu mult hotarele actualului Plan de acţiuni RM-UE.

Potrivit lui Hugues Mingarelli, acest proiect va fi consultat cu statele-membre ale UE pînă la finele anului 2008, astfel, încît la începutul anului 2009 să fie posibilă iniţierea negocierilor cu Republica Moldova asupra documentului respectiv. Oficialul a ţinut să sublinieze că ritmul cu care se va mişca procesul de aprobare a noului cadru legal privind relaţiile UE cu RM va depinde de ritmul reformelor implementate de autorităţile Republicii Moldova.

Totodată, Hugues Mingarelli a abordat tema noii iniţiative a Comisiei Europene, numită convenţional „Parteneriatului Estic". Această iniţiativă va propune ţărilor-vecine cu  Uniunea Europeană din regiunea Europei de Est şi Caucazul de Sud noi metode şi forme de cooperare economică şi socială. Iniţiativa are menirea de a crea premise pentru negocierea unor angajamente specifice care, în opinia experţilor europeni, vor contribui la sporirea securităţii  şi stabilităţii în regiune.

cuvinte-cheie: Comisia Europeana | Mingarelli | parteneriatul estic

Comentarii (0)

 

Related news

Sus