Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-11-17/china-va-aloca-aproximativ-3-mil-usd-pentru-dezoltarea-proiectelor-investitzionale-in-moldova-7309.html
Data: Nov 17, 2008 (17:14)

China va aloca aproximativ 3 mil. USD pentru dezoltarea proiectelor investiţionale în Moldova

La Chişinău a fost semnat luni, 17 noiembrie un acord privind acordarea a 20 mil. yuani chinezi (aproximativ 3 mil. USD) pentru dezvoltarea proietelor investiţionale în Moldova. Documentul a fost semnat de premierul Zinaida Greceanîi şi Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Chineze în Republica Moldova, Shi Longhuang.

Domeniile de investiţii vor fi identificate de un alt acord tehnic, pe care părţile urmează să-l semneze în timpul apropiat.

Zinaida Greceanîi a apreciat suportul acordat de Guvernul Chinei pentru susţinerea ariculturii, educaţiei,  medicinei în Republica Moldova şi a mulţumit autorităţilor chineze pentru ajutorul acordat pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor din anul curent.

Secretarul Partidului Comuniştilor din China, Ly Zuanchao, prezent la ceremonia de semnare a documentului, a menţionat că Guvernul chinez acordă o atenţie deosebită relaţiilor bilaterale între cele două ţări şi a apreciat rezultatele înregistrate de Republica Moldovei în domeniu  economic şi social.

Totodată, oficialul chinez a menţionat că dezvoltarea cooperării economice între Moldova şi China este vizibilă, volumul schimburilor comerciale înregistrînd o creştere de 60% în ultima perioadă.

Ly Zuanchao a menţionat că „în prezent, în China se desfăşoară o campanie importantă de  promovare a produselor moldoveneşti, inclusiv promovarea vinurilor moldoveneşti pe piaţa chineză, iar rezultatele nu se vor lăsa aşteptate, ţinând cont de calitatea acestora".

Oficialul chinez a precizat că în acest scop este necesară impulsionarea activităţii Comisiei mixte interguvernamentale moldo-chineze de cooperare comercial-economică, care să promoveze relaţiile bilaterale întro-o nouă etapă de colaborare.