Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.11.2008

Nicolae Cernomaz: Summit-ul CSI a costat 5 mil. USD

Şeful aparatului Guvernului Mihai Pop a declarat pentru Europa Liberă că cea mai mare parte din cheltuielile pentru summit.ul CSI va fi acoperit de către bugetul CSI – peste 1 mil. ruble ruseşti sau echivalentul a 377 mii de lei (aproximativ 37 mii USD). Potrivit lui, Republica Moldova supotă doar costurile cazării şi deplasările interne a câte şase membri din fiecare delegaţie oficială, iar oaspeţii trebuie să-şi achite şederea de sine stătător la Chişinău. Din bugetul public au fost cheltuite 100 mil lei.

Totodată, solicitat de Europa Liberă, Nicolae Cernomaz fostul ministru de externe al Moldovei a declarat că fără un milion USD nu ar fi putut desfasura, dar mai luaţi munca agenţilor, poliţiei, securitate, discomfortul populaţiei. Potrivit lui, cheltuielile directe ar putea fi un milion, iar ţinând cont şi de cele menţionate  - vreo 5 milioane USD.

Mai mult, diplomatul a spus că CSI ar avea motive să nu aloce nimic pentru desfăşurarea summitului, astfel încât întregul buget al reuniunii să fie suportat de RM. „Noi nu prea plătim cotizaţiile, şi la urmă spunem, măi fraţilor, vă acoperim cheltuielile cu cotizaţiile care trebuia să le plătim”, a spus Cernomaz.

Cu prilejul summitlui la casa Guvernului, Aeroport şi Palatul Republicii au fost efectuate mai multe lucrări de amenajare, a cărui buget nu a fost făcut piblic de către Executiv. Mihai Pop explică acest fapt prin faptul că au fost făcute doar nişte „reparaţii cosmetice”, care nu sunt legate numai de summit. Tot în ajunul simmitului, Guvernul a alocat 400 mii lei din fondul de rezervă pentru procurarea a 45 de seturi de staţii radio digitale pentru serviciul de protecţie şi pază de stat.

Printre cele mai importante documente aprobate în cadrul reuniunii Consiliului şefilor de Guverne din CSI sînt Strategia de dezvoltare economică a Comunităţii pînă în anul 2020, direcţiile de cooperare prioritară pentru dezvoltarea transporturilor, asigurarea securităţii alimentare, coordonarea politicilor migraţionale, de reglementare valutară, în domeniul agricol etc. În total au fost examinate 35 de chestiuni şi aprobate 34 dintre acestea, relatează Serviciul de presă al Guvernului.

„După formula „Un an - un subiect", stabilită de şefii de state din CSI la reuniunea din 10 octombrie 2008 la Bişkek, drept prioritate pentru anul viitor a fost desemnată politica energetică, anul 2009 fiind declarat An al tineretului în spaţiul CSI. Anume aceste chestiuni, precum şi cele legate de politicile de tineret, vor fi în centrul atenţiei Republicii Moldova, care va deţine, în anul 2009, preşedinţia organelor statutare ale Comunităţii Statelor Independente", a declarat Prim-ministrul Zinaida Greceanîi, în deschiderea lucrărilor Summitului în format extins.

Republica Moldova îşi propune să elaboreze şi să realizeze anul viitor o serie de acţiuni concrete în vederea soluţionării problemelor în domeniul energetic cu care se confruntă ţările membre ale CSI. În acelaşi timp, o atenţie cuvenită o vom acorda şi altor domenii de cooperare nu mai puţin importante, cum ar fi problematica transporturilor, dezvoltarea sectorului agricol etc., a declarat Zinaida Greceanîi. 

Prim-ministru a remarcat, la conferinţa de presă în finalul reuniunii, că sfera umanitară joacă un rol la fel de important în relaţiile de cooperare între ţările CSI. Astfel, după ce Republica Moldova a organizat în anul curent un şir de ample acţiuni cu caracter politic, economic şi social-cultural sub genericul „Anul tineretului", iar în luna decembrie, la Chişinău, urmează să se desfăşoare un For al tineretului din CSI, anul 2009 va fi dedicat acestei tematici pe întreg spaţiul Comunităţii Statelor Independente.

Zinaida Greceanîi şi-a exprimat încrederea că aprobarea Strategiei de dezvoltare economică a CSI reprezintă un complex de acţiuni ce va permite depăşirea problemelor cu care se confruntă ţările membre ale Comunităţii.

După încheierea lucrărilor Summitului CSI, Preşedintele Guvernului Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a efectuat o vizită oficială de scurtă durată în Republica Moldova.

Prim-ministrul rus a mulţumit gazdelor pentru buna organizare a reuniunii şefilor de Guverne din CSI, exprimîndu-şi disponibilitatea de a acorda întregul sprijin necesar pentru realizarea obiectivelor propuse de autorităţile moldovene în perioada deţinerii preşedinţiei CSI. „Negocierile de astăzi s-au desfăşurat într-o atmosferă de înţelegere reciprocă şi interes sincer în dezvoltarea relaţiilor economice şi umanitare, am avut o discuţie sinceră referitor la relaţiile bilaterale, am abordat unele aspecte ale relaţiilor regionale şi unele probleme  de talie mondială", a declarat Vladimir Putin după întrevederea cu Prim-ministrul Zinaida Greceanîi.

Prim-ministrul Federaţiei Ruse a remarcat tendinţele pozitive în relaţiile bilaterale moldo-ruse. După ce în anul 2007 volumul schimburilor comerciale bilaterale a atins cifra de 1,3 miliarde de dolari, iar în opt luni ale anului curent acestea s-au dezvoltat dinamic, avem toate premisele să credem că, în acest an, comerţul bilateral va depăşi 2 miliarde de dolari, a declarat Vladimir Putin. Premierul rus a subliniat că nu doar exporturile din Rusia au crescut considerabil, ci şi importurile de mărfuri moldoveneşti pe piaţa rusă, inclusiv a producţiei agricole şi a vinurilor de producţie moldovenească.

Vladimir Putin a exprimat disponibilitatea părţii ruse de a facilita în continuare accesul mărfurilor moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse conform prevederilor acordului de liber schimb. În acelaşi context se înscrie şi deschiderea, ieri la Chişinău, a unei Case de comerţ a Federaţiei Ruse. „Mai există însă rezerve, este necesar de a crea o structură mult mai diversificată şi modernă a relaţiilor noastre economice," a declarat Vladimir Putin, menţionînd în acest sens rolul important pe care îl are Comisia itnerguvernamentală de colaborare comercial-economică.

Prim-ministrul Zinaida Greceanîi a menţionat că toate aspectele cooperării moldo-ruse, discutate la întîlnirile bilaterale, au fost acceptate de ambele părţi fără obiecţii. „Acest fapt demonstrează nivelul înalt de încredere între ţările noastre," a declarat Zinaida Greceanîi.  În primul rînd au fost examinate chestiuni ce ţin de dezvoltarea relaţiilor în domeniul comerţului de mărfuri şi căile de extindere a acestuia, a precizat Prim-ministrul Republicii Moldova. Aceasta se referă şi la contactele inter-regionale, consolidarea contactelor între agenţii economici din ambele ţări, extinderea gamei de produse aflate în circuitul bilateral de mărfuri, anularea unor restricţii fiscale artificiale etc. 

Părţile au abordat de asemenea teme ce ţin de investiţii în infrastructura energetică din Republica Moldova. Astfel, a fost menţionat aportul întreprinderii moldo-ruse Moldova-Gaz la realizarea Programului de gazificare a Republicii Moldova, compania realizînd din mijloace proprii construcţia gazoductului magistral Bălţi - Ungheni.

În cadrul vizitei Prim-ministrului Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a fost semnată o serie de acorduri de colaborare bilaterală, inclusiv un Program de cooperare economică bilaterală pentru anii 2009 - 2020, un acord de colaborare în sfera tehnologiilor informaţionale şi un acord de colaborare în domeniul culturii şi turismului.

Totodată, întreprinderea Inter RAO ES şi Moldelectrica au semnat, în prezenţa Prim-miniştrilor celor două ţări, un acord de funcţionare în regim comun cu sistemul energetic al României a cîtorva blocuri energetice de la Centrala electrică de sistem de la Cuciurgan.

Realizarea proiectului constituie un prim pas în integrarea sistemului energetic moldovenesc în cel european şi în vederea asigurării securităţii energetice a Republicii Moldova. La o primă etapă, blocurile energetice ale Centralei de la Cuciurgan vor funcţiona în regim „de antenă", fiind conectate la sistemul energetic românesc prin liniile de înaltă tensiune Vulcăneşti-Isaccea. Acest fapt va permite, potrivit reprezentanţilor companiilor, majorarea exporturilor de energie electrică în România pînă la 400 de MWţi sau 290 mln. kWţi/h pe lună.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus