Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-11-14/summitul-csi-de-la-chishinau-o-reuniune-aproape-istorica-7274.html
Data: Nov 14, 2008 (15:15)

Summitul CSI de la Chişinău – o reuniune aproape istorică

Actualul summit al şefilor de guvern din CSI poate fi numit unul istoric din două motive: acesta ar putea confirma sau infirma zvonurile privind începutul sfârşitului CSI şi sosirea la Chişinău, după o pauză de şase ani, a lui Vladimir Putin, premierul actual al Rusiei. Publicaţia rusă "Kommersant" notează vineri că şefii de guvern din CSI şi-au pus în faţa sa o sarcină destul de ambiţioasă - să adopte Strategia dezvoltării economice a CSI până în 2020. Potrivit strategiei, membii CSI urmează să facă în următorii 12 ani ceea ce nu au făcut pe parcursul ultimilor 17 ani.

Documentul prevede creara zonei economice libere, a unui spaţiu economic unic comun şi pieţe comune de desfacere a producţiei agricole, crearea unor coridoare comune de transport etc. "Toate acestea, potrivit autorilor documentului, ar trebui să fortifice CSI, care în prezent trăieşte nu cele mai fericite timpuri. După războiul din august Georgia şi-a anunţat ieşirea din organizaţie. De asemenea, este un semnal îngrijorărtor şi faptul că Uzbekistanul şi-a sistat activitatea în organizaţia EURASEC. La reuniunea din Chişinău Taşkentul de asemenea, s-a făcut remarcat, delegând în locul premierului şefului Guvernului Şavkat Mirziaev pe unul dintre adjuncţii lui", scrie Kommersant.

Chişinăul speră că vizita lui Putin va contribui la soluţoinarea problemei transnistrene, fapt ce ar conveni de minune partidului comuniştilor aflat la guvernare, mai ales ţinând cont că în martie vor avea loc alegeri parlamentare, în urma cărora va fi ales un nou preşedinte al ţării în locul lui Vladimir Voronin care se află la ultimul său mandat.   

„Kommersant" susţine că Putin ar putea să adeverească speranţele Chişinăului, deoarece anume pe timpul mandatului său a fost lansat proiectul de menţinere a păcii. „Întrebarea este dacă el va dori să le facă acum un cadou atât de generos comuniştilor, care l-au dezamăgit odinioară. Ultimele acţiuni ale Rusiei s-ar părea că vorbesc despre faptul că Vladimir Voroni a fost iertat pentru nesemnarea „memorandumului Kozak". El a fost primit de câteva ori la Kremlin şi după un exil îndelungat, a fost admis în spaţiul informaţional rus", notează „Kommersant", menţinonâd atitudinea destul de pozitivă şi vibrantă faţă de preşedintele moldovean a presei ruse.      
Astfel, în ajunul summitului, directorul general al agenţiei ruse Itar Tass a înregistrat cu Vladimir Voronin un amplu interivu, care urmează să fie difuzat de postul TV „Rossia". Acelaşi lucru l-au făcut şi alte agenţii de presă şi publicaţii.

Însă acest lucru, deocamdată, nu are nici un impact asupra reglementării transnistrene. Surse din cadrul preşedinţiei moldovene au declarat pentru Kommersant că există temeri că Moscova s-ar fi  răzgândit să forţeze acest proces. „Totul depinde, ca şi mai înaine, numai de Rusia. După evenimentele din Georgia a fost un moment excelent de a soluţiona problema, şi Occidentul ar fi acceptat aceasta. Totodată, ar fi avut de câştigat însăşi Rusia, demonstrând că poate soluţiona probelmele teritoriale prin metode diplomatice. Aceste oportuniăţi încă nu sunt valorificate", au mărturisit pentru Kommersant surse din cadrul conducerii de vârf a Moldovei.
  
Între timp, surse din cadrul administraţiei preşedintelui rus au sugerat publicaţiei Kommersant că, până la alegerile parlamentare, problema transnistreană nu va putea fi soluţionată. „Este o problemă delicată şi ea nu trebuie confundată cu politica. În această problemă nu trebuie de mizat pe conjunctura politică", au menţoinat sursele citate de Kommersant.

Nu crede în soluţionara rapidă nici veicepreşedintele parlamentului Moldovei Iurie Roşca, cel care cinci ani în urmă a făcut tot posibilul ca memorandumul Kozak să nu fie semnat. „Reprezentanţii structurilor de forţă care conducă în prezent Rusia sunt nişte băieţi destul de duri şi ei nu au de gând să-l ierte pe Voronin. În adară de aceasta, actuala putere din Rusia, dacă e să vorbim de nodul transnistrean, îşi are interesele sale. În mod ideal, aceasta şi-ar dori aici o bază militară. Priviţi harta: UE şi NATO s-au extins şi în prezent sunt la frontiera Moldovei. Ucraina la fel vrea în NATO şi nu se ştie dacă Rusia va reuşi să învingă America în acest spaţiu. Un diplomat  rus mi-a spus-o direct: americanii sunt în România, deci noi vom fi nevoiţi să rămânem aici", a declarat Roşca pentru Kommersant.

Totodată, Iurie Roşca, în prezent nu are de gând să scoată oamenii în stradă  „În 2003, Putin prin intermediul lui Kozak ne-a adus un document, în care se propunea legiferarea prezenţei ruse aici până în anul 2020. În afară de aceasta, memorandumul era contrar constituţiei noastre. Acolo era aşa o frază: Republica Federativă Moldova este succesoarea de drept a Republicii Moldova. Vă închipuiţi reacţia unui politician normal, căruia i se spune: noi ti-am adus aici o hârtiuţă care înseamnă lichidarea statului tău", a spus Roşca. Vicepreşdintele Parlamentului nu crede că actualul summit va aduce „surprize neplăcute". „Rusia poate propune ce vrea, însă mi se pare că ea în prezent se poartă mai atent, deoarece nu are nevoie de noi eşecuri diplomatice", susţine politicianul moldovean.
 
Pe de altă parte, publicaţia rusă Nezavisimaia Gazeta notează că în cadrul întrevederii cu Putin Voronin va insista asupra demiterii lui Smirnov şi înlocuirii acestuia cu preşedintele sovietului suprem de la Tiraspol Evgheni Şevciuk. Surse din cadrul administraţiei moldovene au declarat pentru NG că figura lui Şevciuk este destul de agreată la Moscova. În opinia autorităţilor moldovene, Şevcuk este un politician tânăr, cu care Chişinăul spră să găsească limbă comună. Pentru ca acest scenariul să fie realizat, el trebuie susţinut material. Sursele citate de NG afirmă că în schimb, Moscova i-ar putea ierta Tiraspolului datoria la gaze în valoare de 1 mlrd. dolari SUA. Cel puţin aşa crede Chişinăul.

Tiraspolul însă aşteaptă de la vizita lui Putin în Moldova o clarificare a poziţiei Rusiei. „Nimeni nu ştie ce vrea Rusia în acastă regiune. Spre deosebire de UE, spre exemplu, care activează aici şi pregăteşte semnarea cu Moldova a unui acord privind membrul asociat al UE", a declarat pentru NG, Iuri Ganin, directorul Camere de industrie şi comerţ din Transnistria. Acest acord ar permite moldovenilor accesul liber în UE şi va oferi posibilitatea de a deveni parte a zonei de liber schimb. O semenea perspectivă este atractivă şi pentru întreprinderile transnistrene, care lucrează pentru exportul în Occident 
 
Totodată, surse de la Tiraspol au declarat pentru NG că la negocierile lui Putin şi Voronin este posibilă şi abordarea subiectului menţinerii prezenţei militare ruse în regiunea transnistreană. Acest fapt reiese din mesajul preşedintelui rus Dmitri Medvedev către Adunarea Federală a Rusiei, în care se menţiona despre un răspuns adecvat al Rusiei la amplasarea în Europa a sistemului de scut antirachetă de către SUA şi a complexului de rachete „Iskander" în Kaliningrad. Se ştie că Igor Smirnov propune demult crearea în Transnistria a celui de-al doilea Kaliningrad. Totodată, potrivit surselor citate de NG, Putin îi va cere lui Voronin recunoaşterea proprietăţii ruse în Transnistria.