Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.11.2008

Majoritatea summit-urilor CSI nu reprezintă decât nişte prilejuri de bravadă

Majoritatea summit-urilor CSI nu reprezintă decât nişte prilejuri de bravadă

„Majoritatea summit-urilor CSI nu reprezintă decât nişte prilejuri de bravadă lipsită de consistenţă pentru că majoritatea statelor care fac parte din această comunitate demult şi-au plasat speranţele în alte coşuri”, a declarat pentru RFI analistul politic Igor Munteanu, director executiv al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul".

Igor Munteanu a menţionat că Republcia Moldova prin vocea autorităţilor politice a ţării, dar şi prin suportul pe care îl manifestă opinia publică din ţară militează pentru integrarea instituţionalizată în UE şi acesta este cursul strategic, pe care şi-l doreşte. „În acelaşi timp, beneficiile economice şi sociale, pe care unii politicieni le-au aşteptat din partea CSI s-au dovedit a fi total lispite de orice relevanţă, bruiajele informaţionale şi embargourile comerciale aplicate de către Rusia în rarpot cu Georgia şi Republica Moldova, cu Ucraina şi Belarus, au demonstrat că la nivel multilateral CSI nu aduce nici un fel de beneficii, nu aduce nici stabilitate economică, nici investiţii, nici tehnologii, nici perspective de cooperare integrată”, a spus analistul politic.

Potrivit lui Munteanu, aceste ţări pot să mişte anumite lucruri  doar la nivelul relaţiilor bilaterale, dar asta nu are nici un merit pentru existenţa CSI. „Ce putem să ne aşteptăm de la acest summit este ca summitul să fie utlizat de către liderii ţărilor din CSI pentru ca să-şi regleze anumit conturi. Preşedintele Voronin să pretindă că are o relaţie excelentă cu Rusia, atunci când realitatea este total diferită şi pe fundalul acestor evenimente să se sărbătorească un banchet memorabil”, susţine Igor Munteanu.   

Întrebat ce va aduce vizita premierului Rusiei Vladimir Putin în problema transnistreană, Igor Munteanu a răspuns că dacă ar fi existat semne de schimbare pe relaţia cu Tiraspolul, atunci lucrurile ar fi fost pregătite din timp, ar fi existat întâlniri furtunoase, la care s-ar fi ajuns la anumite soluţii prealabile, ar fi îndesit-o cu vizitele secretarul consiliului de securitate al Federaţiei Ruse, s-ar fi întâmplat o campanie mai pozitivă în presă privind relaţiile între Chişinău şi Tiraspol. „Aceste lucruri nu s-au întâmplat, respectiv, premierul rus cred că va avea foarte puţin timp pentru ca să dedice conflictului transnistrean. Aceşti lideri ar putea să discute lucrui plăcute despre cursele de cai de la Tambov, despre speculaţiile în jurul crizei financiare globale şi rolul nefast al Occidentului pe care îl are în raport cu Federaţia Rusă. Posibil imlicaţiile sau avertizările obişnuite tradiţionale adresate Chişinăului cu analogia Osetiei de Sud şi Abhaziei. Astea sunt posibilele subiecte la care trebuie să ne aşteptăm”, a mai declarat Igor Munteanu pentru RFI.

cuvinte-cheie: CSI | summit

Comentarii (0)

 

Related news

Sus