Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.11.2008

Ce poate aştepta Moldova de la summitul CSI? "Nimic", răspunde fostul premier Valeriu Muravschi

"Trebuie să constatăm că, spre regret, activitatea în CSI pentru Republica Moldova practic nu a avut nici un efect de-a lungul anilor, nici un rezultat pozitiv. Nu trebuie să ne aşteptăm la nimic de la acest summit pentru Republica Moldova”, a declarat pentru Europa Liberă fostul premier al Republicii Moldova Valeriu Muravschi. 

El a menţionat că, în toţi acsşti ani de la fondarea acestei comunităţi   preşedinţia a deţinut-o Rusia, de facto, de jure că a fost Kazahstanul, că a fost Republica Moldova  nu a jucat nici un rol. Nu trebuie să ne aşteptăm la nişte decizii extraordinare, excepţionale pentru Republica Moldova care ne-ar rezova probleme economice sau nu mai zic problema transnistreană.

„Această structură a fost creată doar cu scopul ca Rusia să domine acest spaţiu. Dacă la început aceată dominaţie avea un scop mai mult geopolitic, observăm că în ultimii ani o dominaţie economică, deşi câţiva ani în urmaă se făcea aluzie că această comunitate cu timpul îşi va schimba principiile, ajustându-le la cele europene. Aceste principii ar fi: respectarea integrităţii teritoriale a ţărilor membre ale acestei comunităţi, libera circulaţie a capitalului, mărfurilor şi forţei de muncă. Ştiţi care este problema noastră cu Rusia - restriciţii impuse pentru producţia agricolă, vinicolă. Ştiţi se ce întâmplă cu cetăţenii noştri, gastarbaiterii care lucreată sute de mii în Rusia, fiindcă ruşii nu vor să lucreze la construcţii, în transpotul public, în sectorul comunal şi de aceea lucrează cetăţeni din Republica Moldova, din Asia Mijlocie. Aceşti cetăţeni sunt trataţi ca nişte oameni de categoria a treia”, susţine fostul premier.

Întrebat dacă vizita lui Putin şi întrevederile separate preconizate la Chişinău ar putea oferi perspective mai bune pentru relaţiile economice bilaterale, Muravschi a răspuns că în relaţiile bilaterale este şi mai complicat ca Moldova să-şi soluţioneze problemele. Referindu-se la problema transnistreană fostul premier moldovean a spus că este absolut clar că Rusia doreşte să-şi menţină poziţiile pe acest cap de pod, mai ales după pierderea Balcanilor, în relaţiile cu Occidentul, în limitarea înaintării UE, a NATO spre Răsărit. „Rusia doreşte să-şi menţină poziiţle în Transnistria pentru a ţine sub control Republica Moldova şi pentru a-i crea probleme şi Ucrainei”, a spus Muravschi.

Referitor la aspectul economic al relaţiilor modo-ruse, el a spus că restriciiţle impuse de Rusia cu doi ani în urmă la circulaţia producţiei vinicole moldoveneşti  au avut la bază interese politice şi până astăzi această problemă nu este soluţionată. „Cred că conducerea Moldovei caută soluţii, inclusiv prin relaţii bilaterale atât a problemelor politice, cât şi a celor economice”, a spus Muravschi.

Întrebat dacă ar fi oportun ca Moldova să iasă din CSI aşa cum a făcut-o Georgia, Valeriu Muravschi a răspuns că faptul că suntem sau nu în CSI pentru Moldova nu este mare diferenţă.

Potrivit lui Muravschi, o plecare trântind uşile ar crea Moldovei doar probleme suplimentare. „Problema trebuie să fie pusă altfel: cât de insistenţi suntem noi în promovarea politicii noastre, care este cel puţin declarată, de apropiere de UE şi de integrare în Uniunea Europeană”, a mai spus fostul premier al Republicii Moldova Valeriu Muravschi pentru Radio Europa Liberă.

 

cuvinte-cheie: CSI | summit

Comentarii (0)

 

Related news

Sus