Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.11.2008

Moldova ar putea fi afectată de criză mai târziu, dar mai puternic decât ţările care se află în criză în prezent, consideră experţii ruşi

În prezent mai puţin afectate sunt ţările cu economie naturalp, cum ar fi Tadjikistanul, Kirghizia, Moldova. Cei care au cosntruit mai puţin, suferă mai puţin, dar vor fi afectaţi mai puternic de valul secundar al crizei, când din cauza încetinirii ritmului creşterii economice se va reduce cererea la resursele narerale şi alimentel. În aceste ţări criza va ajunge peste o jumătate de an", a declarat pentru publicaţia „Novîe Izvestia" directorul adjunct al Institutului ţărilor CSI Vladimir Jarihin.  

Potrivit lui, ţările din CSI pot fi împăţite convenţional în două grupe după perioada în care au fost afectate de criză  ţările cu o economie de piaţă mai dezvoltată şi ţările cu economie naturală, închisă. Din prima categorie fac parte Rusia, Kazahstan şi Ucraina. În cea de-a doua grupă - ţările de la periferie, orientate spre exportul unui sau două produse. „În aceste ţări criza va veni cu întârziere, deoarece ele nu sunt atât de conectate cu piaţa financiară mondială, însă ulterior, şi acestea se vor confrunta cu probleme, care vor fi mai acute", susţine Jarihin.  

Pe de altă parte, şeful adjunct al catedrei de politică mondială din cadrul Şcolii superioare de economie din Rusia Andrei Suzdalski notează că ţările cu economie închisă vor avea de suferit mai mult decât cele cu economie de piaţă. „Ţările implicate mai activ în sistemul financiar mondial, vor fi afectate de criză primele, dar şi primele vor ieşi din impas. Statele care nu au un sistem financiar dezvoltat, vor fi afectate de scăderea exporturilor. Iar dacă producţia nu poate fi vândută, vor trebui închise uzinele", notează exprtul. Totodaăt, în opinia lui, în ţările cu sistem administrativ de conducerea criza ar putea avea şi consecinţe politice, deoarece, acolo totul se află în mâinile statului, deci el răspunde de toate.

Totodată, în cadrul unor dezbateri organizate la Chişinău de IDIS „Viitorul", ministrul-consilier al Ambasadei Lituaniei în Moldova, Loreta Zakareviciene, a menţionat că primăvara 2009 va fi una foarte dificilă pentru Moldova.

„Criza financiară internaţională nu poate trece pe lângă Moldova, pentru că Moldova face parte din Europa. În jur de un milion de moldoveni sunt plecaţi la munci peste hotare, majoritatea dintre ei ilegal. O mare parte dintre aceştia se vor întoarce în Moldova pentru că îşi vor pierde locurile de muncă. Până şi cele mai mari companii ca „Volkswagen" şi „BMW" au redus 30% din personal şi le-au dat vacanţă celorlalţi angajaţi până la 12 ianuarie 2009. „Va fi oare gata Moldova să primească acasă 300 mii de cetăţeni? Vor avea ei oare aici locuri de muncă?, se întreabă Loreta Zakareviciene.

Pe fundalul crizei mondiale, toate valutele cad, în special euro. Ministrul-consilier susţine că a fost surprinsă să vadă că, în acest context, leul este pe zi ce trece tot mai puternic. „Acum situaţia arată bine, însă primăvara aceasta va fi una foarte grea pentru ţară. După alegerile din primăvara 2009 cursul euro şi a dolarului vor creşte considerabil. Această devalorizare bruscă a leului va influenţa negativ puterea de cumpărare a cetăţenilor. Din acest motiv moldovenii ar trebui să se pregătească pentru o perioadă grea", spune Zakareviciene.

cuvinte-cheie: criza | Moldova | CSI

Comentarii (0)

 

Related news

Sus