Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.11.2008

Livrarea agentului termic în sectoarele Buiucani şi Centru a fost reluată

Situaţia privind reluarea livrării agentului termic în sectoarele Buiucani şi Centru, dar şi în suburbiile municipiului va fi depăşită. În acest sens, Consiliul municipal Chişinău a aprobat un memorandum, convenit între autorităţile capitalei şi Societăţile „Moldova-Gaz" şi „Termocom".

Potrivit respectivului document, Consiliul municipal urmează să aprobe un nou tarif la energia termică, de 740 lei/Gcal, dintre care populaţia să achite doar 540 lei, iar restul să fie achitate din bugetul municipal. Locuitorii vor mai beneficia şi de compensaţii pentru consumul de energie termică, conform regulamentului aprobat în luna octombrie a.c. De asemenea, autorităţile locale urmează să achite „Termocom"-ului 148 de mln. lei, sumă care constituie datoriile actuale ale municipalităţii, dar şi alte 60 mln. lei, datorii care se vor acumula până la sfârşitul anului curent.    

În acelaşi timp, „Moldova-Gaz" va relua livrarea gazelor naturale la parametrii normali către furnizorul de agent termic, iar „Termocom"-ul va asigura în continuare livrarea agentului termic către toate obiectivele din oraş.

Mai mulţi consilieri au criticat conţinutul memorandumului, acuzând că acesta prevede în mare parte doar obligaţiuni din partea autorităţilor municipale. La rândul său, primarul general a menţionat necesitatea adoptării acestui document pentru a nu învinuiţi de nedorinţa de a debloca situaţia, deşi fiecare punct a documentului a fost contestat de consilieri. Potrivit lui Dorin Chirtoacă, tariful propus de „Termocom", de 843 lei/GCal a primit aviz negativ din partea Primăriei. În această situaţie, primarul general şi-a exprimat nedumerirea de faptul cum s-a ajuns de la tariful de 843 la cel de 740 lei pentru gicacalorie.

Sectoarele Buiucani şi Centru, dar şi suburbiile municipiului au fost deconectate de la căldură încă la 4 noiembrie a.c., după ce „Moldova-Gaz" a întrerupt furnizarea gazelor naturale către „Termocom". Motivul iniţial a fost neachitarea datoriilor curente, de 36 mln. Lei, pentru consumul de gaze naturale. La 7 noiembrie curent, municipalitatea a achitat Societăţii „Moldova-Gaz" această sumă, însă nu s-a reluat livrarea gazelor naturale şi a agentului termic. Tot atunci, reprezentanţii acestor societăţi au declarat că în municipiu va fi reluată livrarea căldurii abia după aprobarea de către Consiliul municipal Chişinău a unui nou tarif pentru energia termică, de 822 lei/Gcal. Autorităţile municipale au respins însă această condiţie, calificând acţiunile drept şantaj politic, care au scop discreditarea imaginii administraţiei oraşului Chişinău.

Direcţia Relaţii Publice a                               12.11.2008

Primăriei mun. Chişinău

bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr. 83
MD 2012, Chişinău, Republica Moldova

Tel.: + 373 22 201 707

Fax: + 373 22 201 708

e-mail: drp@pmc.md

web: www.chisinau.md

cuvinte-cheie: „Moldova-Gaz" | „Termocom"

Comentarii (0)

 

Sus