Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-11-12/la-chishinau-a-fost-inaugurat-centrul-comercial-distractiv-shopiing-malldova-7232.html
Data: Nov 12, 2008 (22:28)

La Chişinău a fost inaugurat centrul comercial distractiv “Shopiing MallDova”

“Jumătate din Chişinău este la MallDova”, a spus primarul general al capitalei Dorin Chirtoacă, prezent la ceremonia oficială de inaugurare, referindu-se la faptul că investiţiile de peste 50 mil. euro efectuate în construcţia acestui centru comercial reprezintă peste jumătate din bugetul municipuilui Chişinău. 

Chirtoacă şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu faptul că acum şi Chişinăul, aderă, pas cu pas la tot ce este nou şi contemporan. “Aş fi bucuros ca asemenea centre comerciale să apară cât mai multe în capitală, dar şi în alte localităţi ale republicii pentru ca cetăţenii noştri să aibă condiţii de a face cumpărături şi a se relaxa, condiţii adecvate timpului pe care îl trăim şi pe care îl trăieşte o lume întreagă”, a spus primarul.


Totodată, Dorin Chirtoacă a mulţumit ÎCS Lemi Invest, dezvoltatorul “Shopping Malldova”, „pentru curajul de a activa de mai mulţi ani în Moldova, în pofida tuturor piedicilor birocratice şi a dificultăţilor existente, demonstrând că şi într-o ţară în tranziţie se pot obţine rezultate bune”. Primarul a sugerat că această companie ar putea să devină consultant şi partener pentru alţi investitori, care vor dori să vină în Moldova, “care merită să aibă investiţii majore”.


La rândul său,  vicedirectorull companiei Leogrant SRL, Atilla Sanci, a menţionat că acest proiect a fost realizat în colaborare cu firma Anchor Grup, care are o experienţă în dezvoltarea imobiliară din România, în special în proiecte de retail. „După 7 ani de prezenţă pe piaţa imobiliară a Moldovei am decis să facem această investiţie. E un semn că avem încredere în viitorul acestei ţări şi a poporului ei”, a spus Sanci.

Directorul operaţional al companiei Anchor Grup, Radu Tănăsescu, a subliniat că la proiectarea şi construcţia Shopping Malldova s-a ţinut cont de experienţa ambelor companii pe piaţa imobiliară din Moldova şi România. El şi-a exprimat speranţa că în scurt timp acest centru comercial va deveni o destinaţie principală pentru cumpărături şi agrement pentru chişinăuieni şi oaspeţii capitalei.

La rândul său, directorul general al companiei Lemi Invest, Vincenţiu Spătaru, a menţionat că la momentul actual în cadrul centrului sunt deschise deja 60% din magazine. El a precizat că  deschiderea pentru publicul larg va avea loc la 15 noiembrie şi că organizatorii pregătesc mai multe surprize.

Vincenţiu Spătaru a spus că “Shopping Malldova” are o suprafaţă de 70 mii metri pătraţi, 25 mii metri pătraţi suprafaţă de închiriat, cu peste 100 de magazine, un supermarket, parte a lanţului internaţional “Fourchette”, care se întinde pe 2300 metri pătraţi, un cinematograf multiplex Patria cu şase ecrane, jocuri electronice interactive, sală de bouwling, loc de joacă pentru copii, precum şi diferite opţiuni pentru petrecerea timpului liber.

Traficul vizitatorilor pe verticală va fi asigurat de patru scări rulante, lifturi panoramice şi scări pe fiecare etaj, precum şi benzi rulante între parcarea subterană şi parter. De asemenea, Shopping Malldova pune la dispoziţia vizitatorilor 750 locuri subtrerane de parcare.

Centrul comercial va reuni sub un singur acoperiş branduri noi, care vor deschide primul lor magazin în Chişinău. Printre acestea: Debenhams, Rock& Roll, Bowling, Diverta, Forever 18, Koton, Lacoste, Pennyblack, Irina Schotter, Fox, Samsonite, Mothercare, Olsen, Sacoor Broters, Polo Garage, House of Art, Kenvelo, Otter , Bigotti, Swarovski BSB, Nana Camicie, Calvin Klein, Pepe Jeans, Little Big, Swatch. Potrivit lui Vincenţiu Spătaru, 30-40% din branduri vin din România.

Vincenţiu Spătaru a mai spus că la prima etapă se aşteaptă un trafic de 17- 20 mii de clienţi pe zi. Magazinele vor oferi produse pentru toate buzunarele. Numărul locurilor de muncă va atinge 5000.

Întreprinderea cu capital străin Lemi Invest SA este o societate mixtă dintre Leogrant SRL, care activează pe piaţa imobiliară a Moldovei din 2001 şi Anchor Grup România , parte din companiile Fiba Holding, care deţine experienţă în retail, servicii financiare şi dezvoltare imobiliară.

Obiectele importate Leogrant SRL sunt hotelul Leogrand şi complexul locativ de lux Crown Plaza Residence.

Banca Europenă de Reconstrucţie şi Dezvoltare a alocat un credit de 42,8 mil. euro pentru construcţia acestui mall.