Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-11-12/expertzii-idis-viitorul-propun-un-tarif-de-6517-lei-pentru-o-gigacalorie-7228.html
Data: Nov 12, 2008 (21:49)

Experţii IDIS „Viitorul” propun un tarif de 651,7 lei pentru o gigacalorie

Experţii IDIS „Viitorul" au calculat un tarif de 651,71 lei pentru o gigacalorie de agent termic, livrat locuitorilor capitalei. Rapoartele oficiale ale S.A. Termocom, prin care se solicită un tarif de 844 lei, includ şi cheltuieli nejustificate. Acestea sunt principalele concluzii ale raportului „Dinamica şi structura  tarifului la agentul termic în mun. Chişinău", prezentat miercuri, 12 noiembrie 2008, în Sala de şedinţe a Primăriei Chişinău.

„În cârca consumatorilor sunt puse cheltuieli nejustificate, care contravin metodologiei de calcul şi, implicit, legislaţiei în vigoare. Bunăoară, am constatat cu surprindere că agentul termic utilizat în procesul tehnologic este casat consumatorului la preţul de 6135 lei pentru o gigacalorie, astfel obţinându-se venituri nejustificate în sumă de 89, 5 mln MDL, pe când costul real este doar de 5,4 mln MDL", a explicat expertul IDIS Victor Parlicov.

„Analizând rapoartele oficiale, atestăm în activitatea Termocom un nărav mai vechi de a pune pe umerii consumatorilor buni-platnici datoriile rău-platnicilor, pe care furnizorul nu e capabil să le colecteze. Această practică contravine economiei de piaţă şi echităţii sociale.",  a accentuat co-autorul raportului Tudor Şoitu.

Experţii IDIS susţin că investiţiile capitale nu trebuie introduse în tarif sub formă de cheltuieli curente: „Altfel, tariful introdus de Termocom contravine standardelor naţionale de contabilitate şi legislaţiei în vigoare, ceea ce înseamnă că populaţia este nevoită să achite azi investiţiile planificate pentru următorii 10-15 ani." , este de părere economistul Veaceslav Ioniţă.

Menţionăm că acest studiu a fost solicitat IDIS „Viitorul" de către primăria municipiului Chişinău, în calitatea sa de instituţie independentă şi neafiliată politic. IDIS „Viitorul" îşi propune să ofere soluţii inteligente sectorului public şi privat, inclusiv autorităţilor publice municipale. Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul" va acorda mai multă atenţie stabilităţii şi competitivităţii sectorului energetic în Republica Moldova.

 

Pentru mai multe informaţii, contactaţi: Coordonatorul relaţii publice al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul", Laura Bohanţov, tel: 221844, GSM: 069918296, e-mail laura.bohantov@viitorul.org