Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.11.2008

A fost finalizată prima etapă a construcţiei Gazoductului magistral Bălţi-Ungheni

Declaraţia a fost făcută de către ministrul adjunct al Economiei şi Comerţului Tudor Copaci, în cadrul şedinţei de miercuri 12 noiembrie 2008, la acest subiect. Potrivit Serviciului de presă al Ministerului Economiei şi Comerţului, la şedinţă au participat preşedinţii consiliilor raionale din Sîngerei, Teleneşti, Făleşti, Ungheni, şi reprezentanţii SRL "Moldovatransgaz", Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, Institutului de proiectare „Gazproiect".

Conform informaţiei prezentate, în cadrul primei etape a proiectului au fost construiţi 62 km din gazoduct în raioanele Sîngerei şi Făleşti, care vor  asigura cu gaze naturale 120 de localităţi. Lungimea totala a gazoductului va fi de 126 km  şi va asigura cu gaze naturale 250 de localităţi din raioanele Sîngerei, Făleşti, Teleneşti şi Ungheni.

Construcţia gazoductului a fost  începută în mai 2008, iar finalizarea construcţiei este preconizată pentru primăvara anului 2009.

Bugetul construcţiei Gazoductului magistral de presiune înaltă Bălţi-Ungheni este de 250 mln. lei, dintre care au fost valorificate deja 120 mln lei. Construcţia Gazoductului Bălţi-Ungheni este o acţiune prevăzută în Strategia Energetică a ţării pentru anii 2007-2020.

Gazoductul magistral de presiune înaltă Bălţi - Ungheni este al doilea după importanţă în Republica Moldova, primul fiind Gazoductul Tocuz-Mereni-Căinari, ce asigura cu gaze naturale raioanele Căuşeni, Anenii Noi, Ialoveni şi municipiul Chişinău.

La moment în Republica Moldova la sunt asigurate cu gaze 915 localităţi ceea ce constitutie 60% din totalul localităţilor ţării. Lungimea totală a gazoductelor din republică constituie circa 5000 km, iar costul lor  depăşeşte 1 mrld lei.

cuvinte-cheie: gazoduct | Balti | Ungheni

Comentarii (0)

 

Related news

Sus