Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-11-11/la-guvern-a-fost-examinat-proiectul-noii-strategi-de-cooperare-a-bancii-mondiale-cu-moldova-7205.html
Data: Nov 11, 2008 (23:13)

La Guvern a fost examinat proiectul noii strategi de cooperare a Băncii Mondiale cu Moldova

Proiectul noii Strategii de cooperare a Băncii Mondiale cu Republica Moldova a fost discutat marţi, 11 noiembrie, în cadrul unei întrevederi a premierului Zinaida Greceanîi cu Martin Raiser, director regional pentru Ucraina, Belarus şi Moldova, din cadrul Băncii Mondiale, informează serviciul de presă al Guvernului.

Martin Raiser  a menţionat că noua Strategie se bazează pe Strategia Naţională de Dezvoltare şi are ca scop primordial susţinerea  Guvernului în implementarea politicilor. Strategia prevede trecerea graduală a proiectelor investiţionale prin intermediul Bugetului Naţional. În acelaşi timp, Directorul regional pentru Ucraina, Belarus şi Moldova,   din cadrul Băncii Mondiale, a menţionat că vor fi luate în calcul propunerile şi comentariile Executivului moldovean pentru perfecţionarea strategiei. 

În altă ordine de idei,  Raiser s-a arătat interesat de opiniile Premierului privind situaţia economică globală şi efectele acesteea asupra economiei Republicii Moldova.

Prim-ministrul a afirmat că Guvernul monitorizează permanent  evenimentele crizei financiare globale, care  nu a afectat deocamdată  Republica Moldova, dar trebuie de întreprins măsuri de precauţie pentru eventualele efecte pentru anul viitor. Cele două majore provocări constituind exporturile şi capacităţile de plată a peţelor respective şi afluxul de migranţi şi  reîntoarcerea cetăţenilor moldoveni în ţară. Totodată acestea au şi un aspect benefic dat fiind necesităţii stringente  a tuturor sectoarelor economiei în forţă de muncă.

Zinaida Greceanîi a mai spus că prognozele Guvernului privind stabilitatea creşterii economice  se adeveresc,  la data de 9 noiembrie fiind înregistrată o creştere economică de 7, 7 %. În acelaşi timp, se va reuşi menţinerea nivelului anual al inflaţiei pentru anul 2008 sub pragul de 10 la sută, ceea ce crează condiţii pentru stabilitatea macroeconomică.

Referitor la Strategia  de cooperare a Băncii Mondiale cu Republica Moldova, Zinaida Greceanîi a menţionat că aceasta trebuie să fie o trecere lentă într-o nouă etapă de cooperare cu Banca Mondială, care să reflecte intenţiile şi priorităţile din Strategia Naţională de Dezvoltare.