Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-11-11/guvernul-sa-implicat-in-deblocarea-crizei-create-in-complexul-termoenergetic-al-capitalei-7196.html
Data: Nov 11, 2008 (22:07)

Guvernul s-a implicat in deblocarea crizei create in complexul termoenergetic al capitalei

Prim-ministrul Zinaida Geceanîi a convocat astăzi o şedinţă în problema situaţiei create în capitală în urma debranşării întreprinderilor termo-energetice din  Chişinău de  la conducta de gaze de către Întreprinderea „Moldova-gaz", relatează Serviciul de presă al Guvernului.

Potrivit Directorului Moldova-Gaz, Alexandru Gusev,  livrarea combustibilului a fost sistată din cauza datoriilor pentru consumul curent pe care le au „Termocom"-ul 90 mln de lei şi Centralele electice cu termificare - de 150 de milioane de lei. În acelaşi timp datoriile Primăriei faţă de Termocom se ridică la 140 mln de lei. 

Prim-ministrul Zinaida Greceanîi a menţionat că deşi relaţiile de afaceri între aceşti agenţi economici nu ţin de competenţa Guvernului, Cabinetul de miniştri nu poate rămîne indiferent la multiplele solicitări din partea locuitorilor capitalei privind  deblocarea acestei situaţii de criză.

Zinaida Greceanîi a declarat că  Guvernul va putea oferi, în mod legal, autorităţilor locale un împrumut pentru achitarea unei părţi din datoriile pentru Termocom.  Potrivit legislaţiei în vigoare, Executivul poate aloca acest scop circa 70 de milioane de lei, care vor trebui rambursaţi pînă la sfărşitul anului curent.

Totodată, Premierul a mai spus că experţi din cadrul Guvernului vor putea acorda suportul necesar întreprinderilor implicate în această criză pentru elaborarea unui Memorandum de înţelegere prin care vor fi reeşalonate datoriile faţă de Moldova-gaz şi care va prevedea condiţii de achitare a acestor datorii.

Zinaida Greceanîăi a specificat că „asemenea situaţii nu au existat în ultimii 8 ani, iar cetăţenii ţării care achită cu regularitate facturile pentru gaze, nu trebuie să fie afectaţi de astfel de crize, provocate în scopuri electorale de către conducerea Primăriei".

La şedinţă au participat şefii întreprinderilor termoenergetice din Chişinău,  prim-viceprim-ministrul Igor Dodon, Ministru al Economiei şi Comerţului, Mariana Durleşteanu, Ministru al Finanţelor, Eduard Muşuc, Preşedintele Consiliului municipal Chişinău.