Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
11.11.2008

ANRE respinge înviinuirile care i-au fost aduse de primarul general al chişinăului

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) respinge învinuirile ce i-au fost aduse de primarul general al mun. Chişinău Dorin Cirtoacă în cadrul unei emisiuni difuzate luni, 10 noiembrie, de postul de televiziune PRO TV Chişinău. Agenţia consideră că declaraţiile calomnioase ale primarului urmăresc scopul de a dezinforma consumatorii de energie şi a compromite autoritatea de reglementare în energetică.

Potrivit Serviciului de presă al ANRE,  afirmaţiile lui Chirtoacă, potrivit cărora ANRE prin politica sa tarifară favorizează SA „Moldovagaz" şi-i  permite să obţină supraprofituri din buzunarul consumatorilor, sunt neîntemeiate şi nu corespund adevărului. Acelaşi lucru îl putem spune şi despre speculaţiile, precum că datorită politicii tarifare a ANRE „Moldovagaz" a obţinut în 2007 un profit de 600 mil. lei, iar în 2008 - va obţine peste un miliard de lei. Sunt nişte afirmaţii eronate pentru că suma de 600 mil. lei este, în fond, un venit financiar rezultat din aprecierea monedei naţionale faţă de dolarul american aplicat la datoriile existente ale SA „Moldovagaz" faţă de SAD „Gazprom" şi nu are legătură directă cu tariful la gazele naturale furnizate consumatorilor.

În aceeaşi ordine de idei, reamintim că ANRE reglementează atât cheltuielile, cât şi  veniturile furnizorilor de resurse energetice. Astfel, pentru SA „Moldovagaz" s-a planificat, în 2008, un profit de 51,8 mil. lei, ceea ce constituie 1,5% din costurile totale de procurare, transport şi distribuţie a gazelor naturale, iar pentru cele trei centrale electrice cu termoficare - un profit cumulativ de 15,8 mil. lei sau 1 % faţă de cheltuielile totale, sume care nu acoperă nici pe departe necesităţile investiţionale ale întreprinderilor date. Aceste sume incuse în tarif de către ANRE nu pot nicicum fi calificate drept supraprofituri obţinute din buzunarul consumatorilor.

ANRE reiterează că actualizarea din 30 iulie 2008  a tarifelor a fost efectuată exclusiv în baza costurilor minime, strict necesare pentru procurarea, transportarea şi distribuţia gazelor naturale, energiei electrice şi a celei termice. Aceste tarife, precum s-au convins ulterior şi mulţi experţi independenţi, sunt absolut reale şi nu pot conduce, precum afirmă Chirtoacă, la îmbogăţirea ilicită a furnizorilor din contul consumatorilor.

Agenţia califică declaraţiile lui Chirtoacă drept o încercare de a implica ANRE în jocuri politice şi a distrage atenţia opiniei publice de la situaţia critică creată în sistemul energetic al mun. Chişinău. ANRE reiterează că este o autoritate de reglementare independentă, care nu se subordonează unei alte autorităţi publice sau private, şi nu va admite să fie atrasă în careva jocuri politice. Totodată, Agenţia îşi rezervă dreptul de a intenta o acţiune în judecată împotriva lui Chirtoacă pentru învinuirile calomnioase care aduс atingere reputaţiei ei.

cuvinte-cheie: agent termic

Comentarii (0)

 

Related news

Sus