Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-11-11/anre-a-inceput-consultarile-publice-asupra-primului-act-de-reglementare-in-domeniul-energiei-regener-7179.html
Data: Nov 11, 2008 (14:46)

ANRE a început consultările publice asupra primului act de reglementare în domeniul energiei regenerabile

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a demarat, săptămâna curentă, procedura de consultare publică a proiectului Metodologiei de aprobare a tarifelor pentru generarea combustibilului şi a energiei electrice regenerabile. Documentul a fost elaborat de experţi ai companiilor de consultanţă „SWECO International AB" (Suedia) şi „Pierce Atwood" (SUA) în cadrul proiectului de asisitenţă tehnică acordat ţării noastre de către Agenţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Internaţională din Suedia (SIDA).

Marin Profir, director executiv al ANRE, a comunicat că, la prima etapă, proiectul urmează a fi examinat de structurile de stat interesate, operatorii de pe piaţa energetică, asociaţiile patronale, cele pentru protecţia consumatorilor, sindicate, după care acesta va fi discutat în şedinţe publice, cu participarea părţilor interesate şi a experţilor străini. Se preconizează că acest act de reglementare să fie aprobat de către Consiliul de administraţie al Agenţiei până la finele anului curent.

Profir a menţionat că metodologia în cauză este aşteptată de actuali şi viitori producători de energie regenerabilă, afirmând că în ultimii doi ani mai mulţi investitori au solicitat Agenţiei detalii despre condiţiile generării şi furnizării acestui tip de energie. El a precizat că proiectul metodologiei a fost elaborat în conformitate cu prevederile Legii energiei regenarabile şi are drept obiectiv încurajarea producerii combustibilului şi energiei regenerabile prin stimularea investiţiilor pe acest segment nou de piaţă.

Conform documentului, în tariful pentru combustibilul şi energia regenerabilă se includ costurile reale ale consumului şi cheltuielilor suportate de producători şi o rată majorată de rentabilitate a investiţiilor în raport cu rata de rentabilitate pentru energia tradiţională. Această rată se calculează în baza ratei de rentabilitate a capitalului investit în energia tradiţională înmulţită la un coeficient de multiplicare care poate fi, în funcţie de perioada de activitate a producătorului, mai mare decât 1 şi mai mic decât 2. Astfel, pentru 15 ani de activitate mărimea acestui coeficient este stabilită de 1,3, pentru primii cinci ani de ativitate, de 1,2 - pentru următorii cinci ani şi de 1,1 - pentru ultimii cinci ani.

Metodologia stabileşte cadrul tarifar pentru producerea de electricitate în baza energiei regenerabile şi pentru rafinarea biocombustibililor utilizaţi în transport. Ea cuprinde metodele de calcul al tarifelor la energia electrică şi combustibilul regenerabil, al costurilor legate de exploatare şi întreţinere, al ratei de rentabiliate a capitalului investit, precum şi modul de aprobare, reexaminare şi ajustare a tarifelor de către ANRE. Proiectul documentului poate fi consultat pe pagina de Internet a Agenţiei pe adresa www.anre.md