Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-11-10/osce-sprijina-abordarea-in-pachet-a-problematicii-transnistrene-7173.html
Data: Nov 10, 2008 (21:58)

OSCE sprijina abordarea "in pachet" a problematicii transnistrene

Potrivit MAEIE, la 10 noiembrie 2008, Andrei Stratan, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a avut o întrevedere cu Trimisul Special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Ambasadorul Heikki Talvitie.

În cadrul întrevederii a fost abordat un spectru larg de subiecte vizând cooperarea ţării noastre cu OSCE, procesul de soluţionare a conflictului transnistrean, precum şi pregătirile către Consiliul Ministerial al OSCE care va avea loc la Helsinki în perioada 4-5 decembrie 2008. Interlocutorii au subliniat necesitatea reluării negocierilor în formatul 5+2 în vederea soluţionării politice a problemei transnistrene în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. În acest context, a fost reconfirmat sprijinul pentru abordarea „în pachet" a tuturor problemelor - politice, economice, sociale şi de securitate legate de conflictul transnistrean - şi adoptarea statutului juridic al regiunii transnistrene în componenţa Republicii Moldova.

Şeful diplomaţiei moldoveneşti a apreciat eforturile Preşedinţiei finlandeze a OSCE pe parcursul anului 2008 îndreptate spre impulsionarea dialogului politic între mediatori şi observatori, precum şi a consultărilor informale în formatul 5+2. Totodată, a fost exprimat regretul autorităţilor moldoveneşti pentru faptul că, în pofida acestor eforturi, negocierile în formatul "5+2" nu au fost reluate din cauza lipsei de voinţă politică şi a poziţiei refractare a liderilor de la Tiraspol.

Cei doi oficiali au remarcat că apropiatul Consiliu Ministerial al OSCE de la Helsinki va oferi un cadru propice pentru abordarea profundă şi principială a problemei transnistrene. În acest context, a fost exprimat interesul comun pentru adoptarea în cadrul Consiliului Ministerial a unor documente, de natură să înlăture obstacolele politice şi să conducă la o soluţionare durabilă a conflictului.