Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-11-10/moscova-a-promis-sa-examineze-posibilitatea-majorarii-tarifului-pentru-tranzitul-gazelor-ruseshti-pe-7155.html
Data: Nov 10, 2008 (13:45)

Moscova a promis să examineze posibilitatea majorării tarifului pentru tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul Moldovei

Acest fapt a fost fixat în protocolul celei de-a 10-a şedinţe a comisiei moldo-ruse pentru colaborare economică, care s-a încheiat vineri, 8 noiembrie, la Moscova.  Protocolul a fost semnat de către  co-preşedinţii Comisiei Prim-viceprim-ministrul, ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon şi Ministrul Invaţământului şi Ştiinţei al Federaţiei Ruse, Andrei Fursenko.

Un alt punct important, fixat în protocolul şedinţei este sectorul energetic. Astfel, a fost menţionat că  părţile au examinat, cu o deosebită atenţie, situaţia privind datoriile "Moldovagaz" către "Gazprom". Drept una din posibilităţile soluţionării problemei, părţile au examinat modalitatea restructurării datoriilor pentru gazele naturale prin transferul datoriei ce revine părţii din stînga Nistrului de la balanţa întreprinderii "Moldovagaz" la balanţa Administraţiei Transnistrene.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei şi Comerţului, în cadrul şedinţei,  partea moldavă a propus deschiderea celui de al doilea punct vamal pentru exportul producţiei agricole moldoveneşti. La moment toate produsele agroalimentare din Republica Moldova se importă în Federaţia Rusă în regimul vamal preferenţial a "ghişeului unic",  printr-un singur punct vamal.

Un alt punct fixat în protocol prevede examinarea de către partea rusă a propunerii părţii moldave de a permite importul cărnii de porcine moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse.

În domeniul transportului, partea rusă va examina posibilitatea majorării  numărului de autorizaţii  pentru transportul auto marfar pentru anul 2009. În anul 2008 transportatorii auto marfari au benfeciat de 760 de autorizaţii, dintre care 590 cu anumite restricţii.