Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-11-06/republica-moldova-va-beneficia-de-un-nou-proiect-in-valoare-de-345-milioane-dolari-sua-7116.html
Data: Nov 6, 2008 (21:53)

Republica Moldova va beneficia de un nou proiect în valoare de 3,45 milioane dolari SUA

Chişinău,  6 noiembrie 2008 --Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie,  Organizaţia Internaţională pentru Migraţie şi Misiunea OSCE din Moldova au lansat proiectul „Protecţia şi abilitarea victimelor traficului de fiinţe umane şi violenţei domestice din Moldova".

Scopul proiectului este de a oferi protecţie şi asistenţă victimelor traficului de fiinţe umane şi violenţei în familie, de a îmbunătăţi accesul lor la serviciile necesare (medicale, psihologice, sociale, juridice, de plasare în câmpul muncii etc.), de a consolida capacitatea instituţiilor de stat şi societăţii civile în acordarea unor servicii durabile de identificare, protecţie şi asistenţă a victimelor traficului de fiinţe umane şi violenţei domestice.

„Atât violenţa domestică cât şi traficul de fiinţe umane este o încălcare fundamentală a drepturilor omului şi o ameninţare serioasă a securităţii umane, dar ele se întâmplă în proporţii epidemice în Moldova. Mii de femei şi copii moldoveni cad pradă, anual, reţelelor de traficanţi sau îndură umilinţă şi bătăi în familie. Este o statistică care trebuie să ne pună în gardă", a declarat Kaarina Immonen, Coordonator Rezident ONU în Republica Moldova, în cadrul conferinţei de lansare a proiectului.

Proiectul „Protecţia şi abilitarea victimelor traficului de fiinţe umane şi violenţei domestice din Moldova"  va aborda problemele din două perspective: pe de o parte, sporirea protecţiei victimelor printr-un sistem consolidat de protecţie, iar pe de altă parte, abilitarea cetăţenilor, autorităţilor naţionale, mass-media de a se implica în activităţi de prevenire a fenomenului.

„Sper că acest proiect va contribui semnificativ la identificarea soluţiilor pentru problemele existente şi persoanele în situaţii de risc, inclusiv cei expuşi traficului de  fiinţe umane şi violenţei domestice prin asigurarea unui acces echitabil şi garantat la serviciile acordate de stat, precum şi comunităţile şi organizaţiile societăţii civile abilitate", a declarat Gosuke Horiguchi, Secretarul II al Ambasadei Japoniei cu sediul la Kiev.

„Cooperarea dintre diferite organizaţii şi oameni este primordială în abordarea problemei violenţei în familii şi comunităţi şi traficului de fiinţe umane. Acest proiect va spori cooperarea la nivel local şi naţional pentru a face Moldova o ţară mai sigură şi mai puternică pentru toţi cetăţenii săi", a afirmat Judith Hale, Consilier Superior, Programul pentru combaterea traficului de fiinţe umane şi gender, Misiunea OSCE în Moldova.

Proiectul, cu un buget total în valoare de 3,45 milioane dolari SUA, este finanţat de Guvernul Japoniei prin intermediul Fondului Naţiunilor Unite pentru Securitate Umană şi va fi implementat, pe parcursul următorilor trei ani, de PNUD Moldova, UNFPA, OIM şi Misiunea OSCE din Moldova, în colaborare cu partenerii naţionali din cadrul Ministerului Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului şi Ministerului Administraţiei Publice Locale.      

***

Pentru informaţii suplimentare, puteţi contacta: Aliona Niculita, Coordonator de proiecte, PNUD, tel. 269 120, e-mail: aliona.niculita@undp.org